#

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

loading...

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».





Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο, που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια, καίγοντας μία τεράστια έκταση από συμπαγές πευκοδάσος Natura. 
Λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ, οχήματα της Πυροσβεστικής κατευθύνονταν προς το χωριό Πλατάνα, καθώς αναζωπυρώσεις άρχισαν εκ νέου να απειλούν το χωριό.
Το χωριό Μακρυμάλλη, ενώ νωρίτερα είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες, πλέον φαίνεται να μην απειλείται, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά δεν έχει απομακρυνθεί πολύ.
Οι πεζοπόρες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες αλλά και κατοίκους της περιοχής, δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες και προσπαθούν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να αποτρέψουν τις φλόγες από το να πλησιάσουν σε άλλα σπίτια.
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι στο τεράστιο αυτό μέτωπο, δεν μπορούν να συμβάλλουν τα εναέρια μέσα, όμως, όπως δείχνουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις ο άνεμος θα είναι με το μέρος των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς αναμένεται να είναι ασθενής, την ώρα που η αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και απρόβλεπτες.
Νωρίτερα το απόγευμα η Πυροσβεστική αποφάσισε να σταματήσουν οι πτήσεις των Canadair που επιχειρούσαν πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια, λόγω του ότι οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν, αλλά και ο ιδιαίτερα πυκνός καπνός, καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς.


Νέο πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τα Ψαχνά
Ένα νέο πύρινο μέτωπο που δημιουργήθηκε νωρίτερα το απόγευμα από τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης των ανέμων, κατευθύνεται αυτήν την ώρα προς τα Ψαχνά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες ανασυντάσσονται στην περιοχή των Ψαχνών και προχωρούν στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, το μέτωπο απέχει πολύ από τα Ψαχνά, διευκρινίζοντας ότι οι ενέργειες της Πυροσβεστικής γίνονται για προληπτικούς λόγους, όπως προβλέπει το σχέδιο της πυροσβεστικής.



Στα 11 χιλιόμετρα το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια
Όπως ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται προς τα νότια - νοτιοδυτικά, προς τα χωριά Κυπαρίσσι και Δροσιά, έχοντας διανύσει μια απόσταση σχεδόν 11 χιλιομέτρων από το σημείο της εκδήλωσής της τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, το πυκνό δάσος και η έντονη φυτοκάλυψη του εδάφους προκαλούν μεγάλη φλόγα, η οποία φτάνει σε ύψος και τα 25 μέτρα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχουν απειληθεί ανθρώπινες ζωές.
Όσον αφορά το χωριό Σταυρός, τόνισε ότι διατάχθηκε η εκκένωσή του καθώς το πύρινο μέτωπο προσεγγίζει το χωριό, το οποίο όμως δεν απειλείται άμεσα, καθώς ακόμα απέχει 1 με 1,5 χλμ., Σημείωσε όμως ότι η ατμόσφαιρα στο χωριό είναι αποπνικτική λόγω του καπνού.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στα Ψαχνά, στην παραλία, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού. Νωρίτερα στο ίδιο σημείο είχαν μεταφερθεί και οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.
Βόρεια Εύβοια
Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.
Υπό έλεγχο η φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας
Υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Τρίτης η φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Όπως τόνισε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.
Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά
Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.
Εκδηλώθηκαν συνολικά 56 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από τις 19:00 χτες, έως τις 19:00 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο, ενώ μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.
Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών.
Εξάλλου, από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.
Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...