#
5-12-2019
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

loading...



Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκιάς Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα κάνει πράξη τα τετελεσμένα τα οποία προκάλεσε με την συμφωνία που υπέγραψε με την τοπική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Στο τουρκικό κοινοβούλιο κατατέθηκε σήμερα η τελική συμφωνία με την Λιβύη καθώς και ο χάρτης στον οποίο απεικονίζεται με ακρίβεια το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης το οποίο έχει οριοθετηθεί νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, θα επικυρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση της Τουρκίας διαχειρίζεται όλη αυτήν την υπόθεση καταδεικνύει και τις κρυφές σκέψεις της Άγκυρας σχετικά με τις κινήσεις που προτίθεται να υλοποιήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, να πραγματοποιήσει τις προειδοποιήσεις που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Οι προειδοποιήσεις αυτές αφορούν την διεξαγωγή άμεσα ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στα σύνορα των ΑΟΖ Λιβύης - Τουρκίας. Αυτές οι έρευνες - γεωτρήσεις θα διεξαχθούν με την αποστολή γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών όπως ακριβώς συνέβη και εντός της ΑΟΖ τη Κύπρου το αμέσως προηγούμενο διάστημα.


Αυτός είναι ο χάρτης που κατατέθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο. Σε κόκκινο κύκλο το σημείο επαφής των ΑΟΖ Λιβύης - Τουρκίας νότια της Κρήτης

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει στα χέρια του το Μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας. Όπως τονίζεται δεν προήλθε από πηγή της Λιβύης. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. 

Nα θυμίσουμε ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Στέιντ Ντιπάτμεντ αντέδρασαν έντονα στο μνημόνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε μάλιστα την άμεση δημοσιοποίησή του εκφράζοντας τη στήριξή της στις ελληνικές θέσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το χαρακτήρισε «προκλητικό και όχι χρήσιμο». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από την πλευρά του χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 υπογράμμισε πως «προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη συμφωνία (Τουρκίας – Λιβύης)» και έκανε λόγο για διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας στο θέμα».

zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...