#

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

loading...

Η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη διαδικασία συνεργασίας με τη Μεγάλη Βρετανία για την κατασκευή ενός νέας γενιάς μαχητικού τζετ. Πρόκειται για την αναβίωση της συμφωνίας, η οποία είχε «παγώσει» τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ της τουρκικής εταιρείας KALE και της βρετανικής Rolls-Royce. Το προσύμφωνο για τη δημιουργία μιας κοινής επένδυσης είχε υπογραφεί το 2017 από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ήταν ύψους 100 εκατ. στερλινών σε αυτή τη φάση. Ωστόσο τα πράγματα «στράβωσαν» και το όλο project πάγωσε στις αρχές του 2019.
Άλλωστε οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές ως προς τη συνεργασία μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης με την Τουρκία, δεδομένου ότι τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν Κούρδους στη Συρία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές εμπάργκο του ΟΗΕ προς τη Λιβύη, επιπλέον ο Ερντογάν απειλεί και προκαλεί συνέχεια το μέλος του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, την Ελλάδα και υπογράφει με πολέμαρχους της Λιβύης, οριοθετήσεις των θαλασσίων συνόρων στην περιοχή. Όμως σε όλα αυτά υπάρχει απάντηση το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν, είναι και όπως φαίνεται θα είναι ένας από τους ισχυρότερους διαχρονικούς συνεταίρους της Τουρκίας. Τώρα μάλιστα που προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. το Ην. Βασίλειο έχει ανάγκη από εμπορικούς εταίρους και μεγάλες αμυντικές συμφωνίες.
Η κοινή επένδυση που είχε αποφασιστεί το 2017 μεταξύ της τουρκικής εταιρείας KALE και της Rolls – Royce αφορούσε την κατασκευή της ατράκτου του μαχητικού jet με τον ενδεικτικό κωδικό TF – X, το οποίο θα αντικαθιστούσε τα τουρκικά F-16 ενώ η Rolls – Royce θα κατασκεύαζε τους κινητήρες. Σύμφωνα με το project το όλο εγχείρημα θα έπρεπε να είναι σε πλήρη λειτουργία και σε πλήρη ανάπτυξη το 2023, μία συμβολική χρονιά αφού τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Η συμφωνία που είχαν υπογράψει η Μέι και ο Ερντογάν «τορπιλίστηκε» στη συνέχεια από τις αντιθέσεις που προκληθήκαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δικαιωμάτων έρευνας και εφαρμογής και από προσφορές τρίτων χωρών για την προμήθεια πολεμικού υλικού ακόμα και πατέντας κατασκευής κινητήρων. Η Ρωσία ήταν μια από αυτές τις τρίτες χώρες.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία είχε ήδη εμπλακεί στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αμερικανικού τελευταίας τεχνολογίας F-35, τεχνολογίας stealth. Όλα πήγαιναν καλά στο κονσόρτσιουμ που είχε συγκροτήσει η Lockheed Martin έως τη στιγμή που οι συμφωνίες «στράβωσαν» όταν η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400. Η Τουρκία έμεινε επί της ουσίας χωρίς προοπτική απόκτησης ενός νέας γενιάς μαχητικού τζετ. Θα πρέπει να στραφεί είτε σε αεροσκάφη κατώτερου τεχνολογικού επιπέδου όπως τα ρωσικά Sukhoi ή προς την κινέζικη εκδοχή νέας γενιάς μαχητικού τζετ, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να συναγωνίζεται τα αμερικανικά F-35. Τότε σε μία έκρηξη μεγαλομανίας η τουρκική εταιρεία KALE παρουσίασε στην ετήσια αεροπορική έκθεση στο Παρίσι ένα πρωτότυπο σε φυσικό μέγεθος του τουρκικού αεροσκάφους TF-X από κόντρα πλακέ. Τότε όλοι μειδίασαν. Είχαν ξεχάσει πως η τουρκική βιομηχανία είχε προ ολίγων μόλις ετών αγοράσει από τη Μεγάλη Βρετανία την πατέντα κατασκευής μη επανδρωμένου αεροσκάφους με ικανότητες προσβολής στόχων. Ήταν τότε που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραχωρήσουν στην Τουρκία δικαιώματα κατασκευής μαχητικών drones με ανάλογες δυνατότητες. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η τουρκική βιομηχανία κατάφερε να στήσει την παραγωγή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και αυτή τη στιγμή να είναι η 8η στη διεθνή κατάταξη χώρα όσον αφορά την παραγωγή τέτοιων drones.

Μόλις προχθές όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως αναβιώνει, ενεργοποιείται και επιταχύνεται το deal της τουρκικής εταιρείας KALE με τη Rolls – Royce στη βάση της συμφωνίας του 2017 για τη συμπαραγωγή ενός νέου μαχητικού τζετ τύπου ΤF-X. Η Rolls – Royce εκτός Ε.Ε. και με τη Βρετανία σε κατάσταση Brexit να ψάχνει για πελάτες και όπως είναι φυσικό θα τους βρει.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...