loading...
Δύο σεισμικές δονήσεις με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, η πρώτη με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο και ισχύ 6,4R και η δεύτερη με επίκεντρο την ενδοχώρα, ήταν αρκετές για να ρίξουν σαν τραπουλόχαρτα πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός της 26ης Νοεμβρίου. Κάποτε οι περιοχές αυτές, όπου υψώθηκαν στα γρήγορα ψηλά κτήρια, μεγάλες κατοικίες και πολυκατοικίες, ήταν στρατιωτικές και βρέχονταν από τη θάλασσα.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και των επιγόνων του και κυρίως μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, τα πράγματα άλλαξαν. Χιλιάδες στρέμματα που βρέχονταν από τη θάλασσα μετατράπηκαν σε σαθρό υπέδαφος, στο οποίο οι διάφοροι καταφερτζήδες της νέας πια Αλβανίας άρχισαν να χτίζουν όπως και όπου μπορούσαν.
Τα παλιά χρόνια σε αυτές τις περιοχές όπου γκρεμίστηκαν τα σπίτια πηγαινοέρχονταν φαντάροι. Στα σημεία αυτά πραγματοποιούνταν τα στρατιωτικά γυμνάσιά τους. Σήμερα η εικόνα των εν λόγω περιοχών δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν παλιά.
Επειδή δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας στις επιχωματωμένες περιοχές τα «σαΐνια» της αλβανικής ενδοχώρας και κυρίως οι πλούσιοι και ισχυρότεροι Κοσοβάροι κατέφτασαν και μοίρασαν τη γη μεταξύ τους, ή τέλος πάντων αυτό που νόμιζαν ότι είναι γη. Εκεί άνοιξαν τρύπες και έριξαν τα πρώτα θεμέλια. Επί της ουσίας έχτιζαν πάνω στο νερό. Οι προδιαγραφές ήταν ανύπαρκτες. Αντισεισμική θωράκιση καμία.
Το real estate των περιοχών αυτών θύμιζε τα παιχνίδια με κύβους που παίζουν τα μικρά παιδιά.
Η πόλη του Δυρραχίου, το παλιό λιμάνι των Βυζαντινών και Βενετσιάνων με το κάστρο να το προστατεύει, το λιμάνι απ' όπου άρχιζε η περίφημη Εγνατία οδός των Ρωμαίων, δεν άντεξε στο χτύπημα του Εγκέλαδου.Στην περιοχή Θουμάν δίπλα στο μεγάλο λιμάνι βρίσκονται οι δύο πολυκατοικίες οι οποίες κατέρρευσαν. Ισοπεδώθηκαν οι γειτονιές νούμερο 6, 16 και 17.
Ήδη αποκαλύφθηκε πως οι δύο πολυκατοικίες αυτές, χτισμένες τη δεκαετία του '90, δεν είχαν θεμέλια. Κατασκευάστηκαν πάνω στην άμμο και στο νερό. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η Καβαλισέντζα. Παλιά στην εποχή του Ενβέρ Χότζα, πήγαιναν εκεί οι ανώτεροι αξιωματικοί με τις οικογένειές τους για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Κανείς άλλος δεν πλησίαζε αυτήν την περιοχή. Από το 1980 και μετά σιγά σιγά άρχιζαν να καταφθάνουν οι διάφοροι «μνηστήρες» της γης. Μετά την πτώση του καθεστώτος, η Καβαλισέντζα έγινε το νέο θέρετρο για τους κατοίκους των Τιράνων και τους γηγενείς της παλιάς πόλης του Δυρραχίου. Ο σεισμός χτύπησε αμείλικτα και αυτήν την περιοχή.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours