loading...
Απόβαση… ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Αγοράζουν μαζικά… ότι κτίριο βρουν.
Το 90% των αγοραστών είναι από το εξωτερικό!
Ολοένα και περισσότερο μπαίνουν στην ελληνική αγορά ακινήτων επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί μέσα από την μακροχρόνια κρίση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, Κινέζοι, Ισραηλινοί, Αραβες, Τούρκοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αγοραστές κατέκλυσαν και φέτος την ελληνική αγορά ακινήτων, αποκτώντας κάθε είδους κτίρια, από διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και πολυτελείς μεζονέτες στα νότια προάστια μέχρι πολυτελείς βίλες στα νησιά των Κυκλάδων, ακόμα και ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς.
Την είδηση επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Άρτεμις Μαυράκη, η οποία μιλώντας στο newsit.gr τονίζει πως η αύξηση στην αγορά ακινήτων από ξένους, σε ορισμένες περιοχές αγγίζει διψήφιο νούμερο.Αναλυτικά τα όσα είπε η κ. Μαυράκη στο newsit.gr
«Υπάρχει αύξηση στην αγορά, συγκεκριμένα στις περιοχές της Αττικής, το ποσοστό έχει αγγίξει διψήφιο νούμερο. Γενικότερα όμως σε ολόκληρη την Ελλάδα η αύξηση των τιμών είναι περίπου στο 7% από πέρυσι. Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ελαφρύνσεις που αναφέρει για την οικοδομή, αυτό ήταν ένα κίνητρο για να ξεκινήσει να κινείται η μηχανή της οικονομίας που είναι το ακίνητο. Αν καταργηθεί και το τεκμήριο διαβίωσης όπως ακούγεται τότε νομίζω η αγορά θα αναπτυχθεί επιπλέον.
Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, υπάρχει αυξημένη ζήτηση από Ευρωπαίους όπως Γερμανούς και Γάλλους. Στην Αθήνα όμως παρατηρείται έντονη ζήτηση από την Κίνα και από τα Αραβικά κράτη, λόγω της χρυσής visa.
Μετά από 9 χρόνια κρίσης που πέρασε η Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων πλέον έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τον Γενάρη του 2009 οι τιμές των ακινήτων είχαν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους, δεν μπορούσε να φτάσει χαμηλότερα.
Πιστεύω πως στο μέλλον οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν σταδιακά, βέβαια μην περιμένουμε να δούμε τις τιμές που είχαν τα ακίνητα προ κρίσης, θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να φτάσουμε αυτές τις τιμές. Όμως σιγά σιγά η αγορά βρίσκει τον βηματισμό της ξανά και πιστεύω θα έχουμε ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια.
Οι περιουσίες των Ελλήνων έτσι όπως είχαν μειωθεί, οι τιμές είχαν απαξιωθεί. Η αύξηση ωφελεί την χώρα μας, η κάθε αύξηση ώμος πρέπει να γίνεται σταδιακά, με σύνεση, για να μην καταλήξουμε πάλι να κάνουμε μια αγορά ακινήτων “φούσκα”.»«Το 90% των αγοραστών είναι από το εξωτερικό»
Και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών – Γιάννης Ρεβύθης, μιλώντας στο newsit.gr στέκεται στην πτώση των τιμών στα χρόνια της κρίσης, ο οποία άνοιξε τον δρόμο στους ξένους επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλαδα.
«Η αύξηση των τιμών των ακινήτων οφείλεται ότι τα τελευταία χρόνια είχανε μειωθεί πάρα πολύ, ήταν λογικά να υπάρξει μια αντίδραση προς τα επάνω. Πριν λίγα χρόνια με 30-35 χιλιάρικα μπορούσε κάποιος να αγοράσει σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πολύ δελεαστικές οι τιμές.
Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος είναι η άδεια παραμονής που η Ελλάδα και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δίνει όταν κάποιος μη κάτοικος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αγοράσει ακίνητο άνω των 250.000 ευρώ, μόνο από αυτό το πρόγραμμα μπήκαν στην Ελλάδα άνω των 3 δις εκατομμυρίων ευρώ. Φανταστείτε ακόμα πόσα ξόδεψαν οι συγκεκριμένοι για την ανακαίνιση και την επίπλωση. Ο τζίρος αυτού του μέτρου έφερε 5 δις εκατομμύρια στην Ελληνική αγορά.
Την εποχή της πτώσης των ακινήτων δηλαδή το 2009, μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να είχε μπορεί να είχε 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ σήμερα μπορεί να στοιχίζει 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, άρα υπάρχει αύξηση άνω του 60%. Η πτώση ήταν 70% – 80% την εποχή της κρίσης, ενώ τα δυο τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί περίπου 20% αύξηση.
Το 90% των αγοραστών είναι άνθρωποι από το εξωτερικό.
Μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει από την Κίνα, από τα Αραβικά κράτη και από την Ανατολική Ευρώπη. Ο μέσος ενδιαφερόμενος Έλληνας μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα σε τιμή 60% κάτω, δηλαδή στο Περιστέρι μπορείς να βρεις σπίτι σήμερα με 800 ευρώ, το ίδιο και στα Λιόσια, στον Δήμο Φυλής, στον Κάλαμο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στο κέντρο της Αθήνας πέριξ του μουσείου και του Συντάγματος και οι νότιες περιοχές της Αθήνας, όπως Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, όπως και τα νησιά που έχουν διεθνές αεροδρόμιο, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Κρήτη.»
newsit.gr - kathimerini.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours