loading...
Με μία κοινή ανακοίνωση στους New York Times, τέσσερις γερουσιαστές και πρόεδροι αντίστοιχων επιτροπών της αμερικανικής Γερουσίας για θέματα εξοπλισμών και άμυνας αλλά και διεθνών σχέσεων εξηγούν το πώς θα κινηθεί η διπλωματική, βιομηχανική και αμυντική πολιτική των ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία εγκαταστήσει τελικά το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
«Η Τουρκία μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να διαλέξει. Είτε θα αγοράσει το σύστημα των S-400, είτε τα μαxητικά F- 35 και τα δύο μαζί δεν γίνεται».Με αυτή την φράση οι τέσσερις γερουσιαστές ξεκαθάρισαν το τοπίο και τοποθετούν την Τουρκία μπροστά σε ένα αμείλικτο στρατηγικό δίλημμα.
Στο άρθρο εξηγείται βήμα - βήμα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, εάν και εφόσον η Άγκυρα εγκαταστήσει τους S-400.
Οι γερουσιαστές εξηγούν το πώς θα καταρρεύσουν οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα F - 35, το πώς θα μεταφερθούν οι παραγγελίες σε άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τελικά πως «θα εξατμισθεί» σε μικρό χρονικό διάστημα το ποσό του 1,3 τρισ. δολαρίων που έχει δαπανήσει η Τουρκία μέχρι σήμερα ως εταίρος του προγράμματος κατασκευής των F-35.
Οι αμερικανοί γερουσιαστές εξηγούν επίσης πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να αγοράσει κάποιο άλλο μαχητικό κατώτερης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, το οποίο θα αργήσει να παραδοθεί, χρονικά θα χάσει το πλεονέκτημα να αποκτήσει ένα πραγματικό μαχητικό πέμπτης γενιάς που αλλάζει το δόγμα του σύγχρονου πολέμου.
Το άρθρο των τεσσάρων γερουσιαστών στους NEW YORK TIMES έχει ως εξής:
Η επιλογή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη θέση της χώρα του στον κόσμο, τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη θέση του στο ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο για μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με επενδύσεις άνω των ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από δώδεκα διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και των πελατών. Σε μεγάλο βαθμό, η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να διατηρήσουν ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα στον ουρανό είναι ακριβώς αυτό το πρόγραμμα. Τον Ιούλιο του 2017, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το σύστημα επίγειας άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Το S-400 είναι το πιο προηγμένο σύστημα που παράγεται μέχρι σήμερα στην προσπάθεια της Ρωσίας να νικήσει την τεχνολογία stealth – είναι το σύστημα που έχτισε η Ρωσία για να καταρρίπτει τα μαχητικά F-35. Το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400 Triumph μεσαίας εμβέλειας και μεγάλης εμβέλειας μπορεί να επανασχεδιαστεί για να καταρρίψει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Το ρωσικό σύστημα S-400 Triumph μεσαίας εμβέλειας και μεγάλης εμβέλειας πυραύλων επιφανείας-αέρα θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί για να καταρρίψει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35. Η αγορά του S-400 από την Τουρκία θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και θα μείωνε τη διαλειτουργικότητά της με τους συμμάχους. Η αγορά του S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο επειδή το σύστημά του ραντάρ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να καταλάβει πώς λειτουργεί το F-35. Η απειλή αυτή υποχρέωσε το Πεντάγωνο να αναστείλει ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με την F-35 της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία έχει νόμιμες ανάγκες αεράμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2012, προσέφεραν το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot ως εναλλακτική λύση για το S-400, αλλά η Τουρκία απέρριψε αυτήν την προσφορά. Με το S-400 προγραμματισμένο να φτάσει στην Τουρκία τον Ιούλιο και το F-35 που προγραμματίζεται να φτάσει τον Νοέμβριο, είναι καιρός ο πρόεδρος Ερντογάν να επιλέξει.
Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν καταφέρει να κάνει αυτή την επιλογή και αποδεχθεί την παράδοση των S-400, στην Τουρκία θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον Νόμο περί Καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής (CAATSA). Οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας, με σκληρές κινήσεις στις διεθνείς αγορές, θα τρομάξουν τους επενδυτές και θα παραλύσουν την αεροδιαστημική και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
Είναι η ελπίδα μας ότι θα επιλέξει να εγκαταλείψει το S-400, να υπερασπιστεί τον τουρκικό ουρανό με το σύστημα Patriot και να σώσει τη συμφωνία για τα F-35.
Επιπλέον, κανένα F-35 δεν θα φτάσει ποτέ στο τουρκικό έδαφος. Η Τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων κατασκευής, επισκευής και συντήρησης των μαχητικών, θα τερματιστεί, με αποτέλεσμα οι τουρκικές εταιρείες να βγουν από την αλυσίδα παραγωγής και προμήθειας του προγράμματος. Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί.
Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα F-35, αλλά δεν είναι αναντικατάστατος. Η εγκατάλειψη του F-35 θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα. Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα F-35 και αυτό θα σπαταληθεί. Δεν θα λάβει τα περισσότερα από 100 F-35 που σχεδίαζε να αγοράσει και θα αναγκαστεί να αγοράσει ένα μαχητικό αεροσκάφος λιγότερο ικανό, το οποίο δεν θα φτάσει το F-35 για πολλά χρόνια. Οι τουρκικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για το F-35 θα δουν τις παραγγελίες τους να στεγνώνουν τελείως.
Ο μηχανισμός συντήρησης, επισκευής, επιδιόρθωσης, αναβάθμισης του κινητήρα των F-35 θα δει όλη την εργασία του να πηγαίνει σε άλλες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Η ελπίδα του προέδρου Ερντογάν να καταστήσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης για το μέλλον θα διαλυθεί. Δεν επιδιώκουμε να βλάψουμε τους Τούρκους φίλους μας. Πράγματι, ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατόν να ενισχυθεί η αμερικανο-τουρκική συνεργασία στη Συρία, τη Μαύρη Θάλασσα, την αντιτρομοκρατία και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επιδιώκουμε μόνο να προστατεύσουμε το πρόγραμμα F-35 και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων όπως η Τουρκία.
Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει μια σχέση ανάγκης με τη Ρωσία – για τη Συρία, την ενέργεια, τη γεωργία, τον τουρισμό και πολλά άλλα. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν απομακρυνθεί από το S-400, ο κ. Πούτιν μπορεί να αντιδράσει σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους τομείς. Σε αυτό το ατυχές γεγονός, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Τουρκία. Η αποζημίωση του Κρεμλίνου με την αγορά του S-400 δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας.
Ο κ. Πούτιν δεν είναι σύμμαχος της Τουρκίας περισσότερο από τους Σοβιετικούς ή τους Τσάρους. Η επιθετικότητα του στη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Συρία έχει καταστήσει την Τουρκία λιγότερο ασφαλή. Τώρα ο κ. Πούτιν προσπαθεί να χωρίσει την Τουρκία από τη Δύση με τα S-400.
Εάν πετύχει, η μικρή σημασία που έχει για τα συμφέροντα της Τουρκίας θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Όσο πιο απομονωμένη είναι η Τουρκία από τους συμμάχους της, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει ο κ. Πούτιν στη σχέση: η Ρωσία κάνει ό, τι μπορεί, η Τουρκία υποφέρει. Ο κ. Πούτιν φοβάται και σέβεται μια Τουρκία που είναι στρατηγικά αγκυρωμένη στη Δύση και δεσμεύεται στο ΝΑΤΟ. Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιλέξει αυτό για το μέλλον για την Τουρκία, απορρίπτοντας το διχαστικό S-400 του κ. Πούτιν, ικανοποιώντας την απαίτηση της αεροπορικής άμυνας του με το σύστημα Patriot και προχωρώντας ως κρίσιμος συνεργάτης στο πρόγραμμα F-35.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours