#


Σε άλλο επίπεδο το Μουντιάλ στο Κατάρ και τα δολάρια ρέουν άφθονα! Πέντε χρόνια πριν τη σέντρα και οι Ασιάτες δαπανούν 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για μεγάλα έργα υποδομής. Ναι, οι αριθμοί είναι σωστοί και δεν θα σταματήσουν στο 2017, αντίθετα θα συνεχίσουν μέχρι το 2021! Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλί Σαρίφ Αλ - Εμαντί! «Θα συνεχίσουμε να δαπανούμε χρήματα, 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για τα έργα. Πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από το να είναι η χώρα μας έτοιμη για τη διοργάνωση στο 2022». Περισσότερα από 200 δις δολάρια θα δαπανηθούν από το πάμπλουτο Εμιράτο, αριθμός... απλησίαστος για κάθε άλλη χώρα.
ergtiktr5
Αλλωστε, μόλις χθες ο Πούτιν ανακοίνωνε ενίσχυση της Ομοσπονδίας με 303 εκατ. ευρώ, με το συνολικό μπάτζετ των Ρώσων να ξεπερνά τα... 10 δις! Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ τόνισε πως το ποσό αυτό δεν καλύπτει μόνο τα γήπεδα, αλλά και τα απίθανα έργα που θα γίνουν, όπως νέοι δρόμοι, αεροδρόμιο, νοσοκομεία. «Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα πριν έρθουν οι επισκέπτες». Μάλιστα, φρόντισε να τονίσει πως τα χρήματα αυτά είχαν προστατευθεί από τις περικοπές, αφού το Κατάρ βιώνει τρομερούς περιορισμούς του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια, λόγω των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.


Πέρυσι, το Κατάρ έτρεξε ένα εκτιμώμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού άνω των 12 δις δολαρίων, η πρώτη μεγάλη ζημιά στην 15ετία. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 εγκρίθηκε με έλλειμμα ύψους 7,7 δισ δολαρίων. Το Κατάρ, είναι στην τρίτη θέση των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και παράγει έως και 800.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Βέβαια, έχει αναγκαστεί να σφίξει τη ζώνη της μετά το 2014 η κατάρρευση της τιμής του αργού. Ωστόσο, οι Αραβες φρόντισαν να τονίσουν πως πλέον είναι... άνετοι με τις τιμές του πετρελαίου.
ergtiktr4
Umm Slal Stadium, Al-Khor Stadium, Al-Shamal Stadium, Al-Gharrafa Stadium, Doha Port Stadium. Πέντε διαστημικά στάδια που τα βλέπουν οι Ευρωπαίοι και... σοκάρονται. Κοινό τους χαρακτηριστικό; Απίθανη αρχιτεκτονική και κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ! Οι Καταριανοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη το ακριβότερο Μουντιάλ όλων των εποχών! Κατάφεραν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα και θέλουν να είναι συνεπής στο μεγαλύτερο ραντεβού του ποδοσφαίρου.
ergtiktr2
Ποια είναι όμως η... άλλη πλευρά του φεγγαριού, η σκοτεινή. Πολλοί μετανάστες αναζητούν εργασία στο Κατάρ για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία σε χώρες όπως το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και η Ινδία. Αλλά για να πάρουν μια δουλειά πρέπει να πληρώσουν υψηλές αμοιβές ( κυμαίνονται από 500 - 4.300 δολάρια) σε αδίστακτους πράκτορες.
Οι εργαζόμενοι συχνά ζουν σε έναν περιορισμένο χώρο, βρώμικο και η διαμονή τους μόνο ασφαλής δεν θεωρείται. Εργάτες κοιμούνται σε κουκέτες και στοιβαγμένοι. Το Κράτος δεν έχει φροντίσει ακόμα για την καλύτερη διαμονή τους.
ergtiktr6
Οι πράκτορες που προσλαμβάνουν δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, οι παράγοντες πρόσληψης κάνουν επίσης ψευδείς υποσχέσεις για το μισθό που θα λάβουν, αλλά και το είδος της εργασίας που προσφέρονται. Σε εργάτες από το Νεπάλ υποσχέθηκαν 300 δολάρια το μήνα, αλλά τους έδωσαν μόλις 190. Όταν οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στις εταιρείες που τους είχαν υποσχεθεί υψηλότερους μισθούς, απλά... χάθηκαν.
«Ο διευθυντής μου μόλις είπε, ''δεν με νοιάζει τι σου είπαν στο Μπαγκλαντές. Σου δίνω αυτό το μισθό και τίποτα περισσότερο. Αν δεν δεχθείς θα σου ακυρώσουμε τη βίζα και θα σε στείλουμε πίσω» τόνισε ο εργάτης στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα διαβατήρια τους κατάσχονται από τους εργοδότες και φυσικά αγνοούν τα αιτήματά τους ή τους απειλούν πως δεν μπορούν να τους αφήσουν να φύγουν... Αν οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τους όρους τους ή θέλουν να ζητήσουν βοήθεια, συχνά εκφοβίζονται και απειλούνται από τους εργοδότες τους.
ergtiktr7
Ενας εργάτης στο στάδιο Khalifa τόνισε στην ιστοσελίδα «amnesty.οrg» «Πήγα στο γραφείο της εταιρείας για να ζητήσω να φύγω και ο διευθυντής μου λέει, πως είναι αργά να πάρω τα χρήματά μου. Ο διαχειριστής ούρλιαζε σε μένα λέγοντας «ή θα μείνεις ή δεν θα φύγεις ποτέ...».
«Η εταιρεία έχει το διαβατήριό μου. Αν αλλάξει η κατάσταση θα με στείλει πίσω κι έχω ένα μεγάλο χρέος για να πληρώσω. Σε ένα δωμάτιο ζούμε οκτώ άτομα, είναι πάρα πολλά. Αλλά δεν μπορώ να παραπονεθώ επειδή θα απολυθώ και δεν ξέρω τι θα κάνω...» προσθέτει ο Μοχάμεντ.
Πηγή: gazzetta.gr




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...