#


loading...

Τον Ιούλιο του 2015 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να βρεθεί ο μειοδότης που θα αναλάμβανε την έκδοση των θεωρήσεων – βίζες για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. 

Από το zougla.gr
Ο διαγωνισμός ήταν δημόσιος και, ως όφειλε, ανακοινώθηκε στην Αθήνα αλλά η περίληψη της προκήρυξης αναρτήθηκε και στην ηλεκτρονική επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι περίεργο ότι ενώ στην Αθήνα η ανακοίνωση της προκήρυξης περιελάμβανε το ενδεχόμενο να υπάρχει υπεργολάβος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου, στην περίληψη της προκήρυξης που αναρτήθηκε στην Ε.Ε. και στο σημείο ακριβώς όπου αναγράφεται το ερώτημα αν υπάρχει υπεργολάβος, η απάντηση ήταν ένα ρητό και μονολεκτικό «όχι».
Πώς είναι δυνατόν μία δημόσια προκήρυξη για το ίδιο έργο να περιλαμβάνει δύο διαφορετικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που είναι η συμμετοχή ή όχι υπεργολάβου;
Λίγες ημέρες αργότερα σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας ιδρυόταν μία εταιρεία με την ονομασία Global Visa Center World Hellas. Η έδρα της εταιρείας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ήταν επί της οδού Δεινοκράτους στον Λυκαβηττό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της εποχής στο κουδούνι της εισόδου της πολυκατοικίας επί της Δεινοκράτους δεν αναγραφόταν καν το όνομά της.
Οι τρεις μέτοχοι της εταιρείας ήταν δύο πρώην πρέσβεις του ΥΠΕΞ. Οι κ.κ. Πλατής και Ζέπος. Ο τρίτος μέτοχος ήταν ένα από τα πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με βαθμό στρατηγού ο οποίος θήτευσε και ως υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου.
Η εταιρεία αυτή ήταν νεοσύστατη χωρίς καμία πείρα επί του αντικειμένου η οποία εξαρχής ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός αγνώστου υπεργολάβου ο οποίος και αυτός δεν είχε ουδεμία πείρα και ουδεμία προϊστορία σε ζητήματα βίζας. Η εταιρεία αυτή είχε ως τίτλο «Iknowhow».
Στο διάστημα που ακολούθησε συστάθηκε μία επιτροπή αξιολόγησης η οποία κατά τον Νόμο θα έδινε και την τελική γνωμοδότησή της ως προς τον νικητή του διαγωνισμού. Πρόεδρος της επιτροπής τοποθετήθηκε ένα έμπειρο στέλεχος του ΥΠΕΞ, ο πρέσβης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία, απέρριψε την υποψιοφιότητα της εταιρείας Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου για ευνόητους λόγους. Δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο. Ο κ. Οικονόμου υπέστη πιέσεις, αλλά αρνήθηκε σθεναρά να αλλάξει απόφαση.

Εν μία νυχτί και με μία προσωπική ενέργεια ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον απέπεμψε και συγκρότησε την δική του επιτροπή. Ο πρέσβης Οικονόμου εισήλθε στην λεγόμενη «Αποθήκη» του υπουργείου Εξωτερικών, τουτέστιν τον τοποθέτησαν σε μία θέση που σήμαινε επί της ουσίας την απενεργοποίησή του.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έμεινε εκεί αλλά προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ανατρέψει προηγούμενη απόφασή του η οποία ήταν αρνητική για την έκβαση του διαγωνισμού και την ανάδειξη ως αναδόχου της εταιρείας των Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου. Όντως συνεδρίασε το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά με νεότερη απόφασή του δεν εξέτασε την νομιμότητα των ενεργειών, πράξεων και άλλων δραστηριοτήτων που είχαν εν τω μεταξύ συντελεστεί αλλά περιορίστηκε στο να διαπιστώσει πως από τη στιγμή που ο διαγωνισμός είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΞ με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, τουτέστιν δεχόταν να αναλάβει ως ανάδοχος ακόμη και μία νεοσύστατη άπειρη εταιρεία που δεν είχε ουδεμία σχέση με το αντικείμενο του έργου, τότε η ανάδειξη από τον διαγωνισμό ως νικητού και αναδόχου της εταιρείας Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου μπορούσε να θεωρηθεί σύννομη. Πρόκειται για μία απόφαση σταθμό όσον αφορά την έννοια της ομιχλώδους προσέγγισης ενός δημόσιου διαγωνισμού που αφορά μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της σύνταξης των κειμένων προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός φαίνεται πως υπήρχε μία διαρκής συνεννόηση μεταξύ των δύο πρέσβεων οι οποίοι ως παλιά ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΞ είχαν πλήρη γνώση της εσωτερικής χαρτογραφίας του υπουργείου. Γνώριζαν δηλαδή πρόσωπα, πράγματα και τον μηχανισμό.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προσκόμισε και κατέθεσε στη Βουλή, την Παρασκευή το μεσημέρι, μία σειρά από ηλεκτρονικά μηνύματα στα οποία έχουν καταγραφεί οι «συνομιλίες» αυτές που, όπως κατήγγειλε, σαν στόχο είχαν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επέτρεπε στην εταιρεία των Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου να «φωτογραφηθούν» από τον διαγωνισμό αυτόν.
Δείτε μέρος των emails που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας



Η επάνοδος των Ινδών
Η συνέχεια της ιστορίας είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ο παγκόσμιος ειδικός σε αυτά τα θέματα είναι μία εταιρεία από την Ινδία η οποία φέρει τον τίτλο VFS. Αυτή είναι η εταιρία η οποία είχε αναλάβει την έκδοση θεωρήσεων για το ΥΠΕΞ πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Είναι αξιοπερίεργο ότι αυτός ο διεθνής ειδικός επί θεμάτων βίζας δεν συμμετείχε στον δημόσιο διαγωνισμό. Προφανώς οι Ινδοί και τα εξωχώρια στελέχη τους στον Άγιο Μαυρίκιο είχαν κατανοήσει εξαρχής τον «φωτογραφικό» χαρακτήρα του διαγωνισμού αυτού. Ακόμη καλύτερα, ήξεραν να περιμένουν. Και δικαιώθηκαν διότι η εταιρεία των Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου ουδέποτε κατάφερε να εκτελέσει το έργο αυτό με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί ως υπεργολάβος η γνωστή αυτή ινδική εταιρεία που έκανε και την δουλειά.
Ο Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε σε ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο και επίδωσε προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο λόγω ακριβώς του απορρήτου χαρακτήρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το έγγραφο αυτό αφορά επιστολή-μαρτυρία πρέσβη της Αθήνας σε μεγάλη και σημαντική πρωτεύουσα το οποίο ομολογεί και μάλιστα με μία δόση ανακούφισης πως «ευτυχώς που η εταιρεία από την Ινδία ανέλαβε την διεκπεραίωση του έργου χωρίς να υπάρξει κενό και έτσι όλα βαίνουν καλώς». Μία λεπτομέρεια ακόμη: Μετά την αποπομπή των μελών της πρώτης γνωμοδοτικής επιτροπής και το στήσιμο μιας δεύτερης επιτροπής με απόφαση του τότε υπουργού Νίκου Κοτζιά χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα άτομα από το ΥΠΕΞ. Δύο από αυτά, διπλωμάτες, μετά τη διεκπεραίωση του έργου τους τοποθετήθηκαν ως πρέσβεις σε κρίσιμες πρωτεύουσες του κόσμου. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αναφέρεται απλά για την ιστορία.
Η αμαρτωλή τριγωνική σχέση
Για να κλείσει ο «κύκλος του αίματος» θα πρέπει να αναφερθεί και ένα συμπληρωματικό στοιχειό. Κάποια στιγμή στη Κύπρο συστήθηκε μία εξωχώρια εταιρεία Real Estate πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας ορίστηκε ένας παλιός γνώριμος του ελληνικού επιχειρείν. Πρόκειται για τον Μίλτο Καμπουρίδη, ο οποίος επί χρόνια ήταν μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Real Estate του Σόρος στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιχειρηματικοί κύκλοι στη Λεμεσό και τη Λευκωσία είναι σε θέση να γνωρίζουν πως η εταιρεία αυτή είχε τριγωνικές σχέσεις με δύο βασικούς συντελεστές αυτής της υπόθεσης με τις θεωρήσεις. Ο ένας συντελεστής ήταν η εταιρεία Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου. Ο άλλος συντελεστής ήταν η εταιρεία των Ινδών με εξωχώρια έδρα τον Άγιο Μαυρίκιο. Προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών κύκλων της Λευκωσίας και της Λεμεσού το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη των εμπλοκών στην υπόθεση με τις βίζες, ο Μίλτος Καμπουρίδης αποχώρησε από την εταιρεία, μόνο που το timing αυτής της αποχώρησης είναι κάπως περίεργο. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή της ιδιότυπης αυτοδιάλυσής της είχε δανειοδοτηθεί με ένα ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank. Ο άνθρωπος της γερμανικής τράπεζας ο οποίος φέρεται να έχει «διευκολύνει» αυτή την δανειοδότηση φέρει το όνομα Πιπιλής και αναφέρθηκε από τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή. Υπάρχουν πληροφορίες πως η Deutsche Bank έχει θέσει το συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος  σε καθεστώς διερεύνησης των δραστηριοτήτων του με σκοπό την δίωξή του.
Τι είπε στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος

Ολομέτωπη επίθεση στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εξαπέλυσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος για την υπόθεση σύναψης σύμβασης για έκδοση βίζας, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Τα όργια που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν προηγούμενο».

«Δεν θα με φιμώσετε. Μου αφαιρέσατε την κοινοβουλευτική ομάδα. Επιχειρήσατε να με εξευτελίσετε. Σήμερα αν στηρίξετε τον Κοτζιά, θα πέσει η κυβέρνηση» προειδοποίησε κατά την διάρκεια της πρωτολογίας του ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας για να επαναλάβει σε άλλο σημείο: «Μην καλύπτετε τον Κοτζιά. Θα πάτε σούμπιτοι».


Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...