#


loading...

Ξέφραγο αμπέλι η Αλβανία, όπου εκτός από την επίσημη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας (ως δύναμης εκπαίδευσης του αλβανικού στρατού και με ναυτική βάση) δραστηριοποιούνται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στο αλβανικό έδαφος λειτουργεί μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης αντικαθεστωτικών Ιρανών της οργάνωσης Μουτζαχεντίν - Χαλκ («μάρτυρες του λαού»).
Μέλη της κυβέρνησης Τραμπ παρέχουν υποστήριξη σε πολιτική ομάδα που αποσκοπεί στην ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος. Περίπου 2.000 μέλη της οργάνωσης αυτής ζουν και εκπαιδεύονται σε στρατόπεδο στην Αλβανία. Πρώην μέλη υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί εκεί βασανιστήρια και ψυχολογική τρομοκρατία, όπως περιγράφει η ηλεκτρονική έκδοση του SPIEGEL ONLINE.
Το ερώτημα συνίσταται στο γιατί η αλβανική κυβέρνηση ανέχεται την ιρανική ομάδα στη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα δεν είναι διατεθειμένο να απαντήσει. Ωστόσο, τα κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ καθιστούν σαφές γιατί κατέφθασαν στην Αλβανία οι Μουτζαχεντίν του Λαού.

Στο περιθώριο του συνεδρίου για τη Μέση Ανατολή πριν από μερικές ημέρες στη Βαρσοβία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για πιθανό «πόλεμο» με το Ιράν, ενώ ο δικηγόρος του Τραμπ, Rudy Giuliani, επανέλαβε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί την αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.
Για σχεδόν 30 χρόνια, αρκετές χιλιάδες μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού έζησαν αυτοεξόριστα στο Ιράκ. Από το 2013, πολλοί από αυτούς μετακόμισαν στην Αλβανία. Και από το 2017 η πλειονότητα της ομάδας ζει στο απομονωμένο στρατόπεδο κοντά στα Τίρανα.
Η Maryam Rajavi είναι ηγέτις των Μουτζαχεντίν του Λαού. Τον σύζυγό της δεν τον έχει δει από το 2003. Στη φωτογραφία που ακολουθεί απεικονίζεται μαζί με τον Rudy Giuliani.

Ο έμπιστος δικηγόρος του προέδρου Trump, Rudy Giuliani, έχει δηλώσει: «Οι μουλάδες πρέπει να φύγουν, μαζί με τους Αγιατολάδες, και πρέπει να αντικατασταθούν από δημοκρατική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί η κυρία Rajavi».

Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, το 2003, η κατάσταση έγινε όλο και πιο επικίνδυνη για τους Μουτζαχεντίν.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ως υπουργός Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον βοήθησε να βρεθεί λύση (μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη) και τελικά η Αλβανία συμφώνησε να αποδεχθεί ορισμένα μέλη της ομάδας των Μουτζαχεντίν του Λαού. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δώρισαν 20 εκατομμύρια δολάρια στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και δεσμεύθηκαν για αναπτυξιακή βοήθεια στην Αλβανία.
Από το 2013, οι ηγέτες των Μουτζαχεντίν του Λαού άρχισαν να αγοράζουν ολοένα και περισσότερη γη και τελικά έχτισαν το στρατόπεδο, όπου υπάρχουν δεκάδες λευκά και γκρίζα διώροφα κτήρια. Διαθέτουν μεγάλη
κουζίνα, φούρνο, μουσικό στούντιο, κέντρο πληροφορικής και πρακτική οδοντιατρικής - τουλάχιστον σύμφωνα με βίντεο προπαγάνδας.

Η περιγραφή που κάνει το ρεπορτάζ του «Spiegel» είναι φρικιαστική:
Το στρατόπεδο βρίσκεται σε επαρχιακό δρόμο στη βορειοδυτική Αλβανία, όπου άνδρες και γυναίκες ζουν μαζί και προετοιμάζονται για την ανατροπή του καθεστώτος της Τεχεράνης.
Τρεις φορές την εβδομάδα οι Μουζαχεντίν ασκούνται μαθαίνοντας να κόβουν λαιμούς, να σπάζουν χέρια, να βγάζουν μάτια με τα δάχτυλα και να εκτελούν με το αποκαλούμενο «χαμόγελο της Γλασκώβης», το οποίο περιλαμβάνει την κοπή των μάγουλων από τη γωνία του στόματος έως το αφτί. Αυτά, τουλάχιστον, περιγράφει πρώην μέλος της ομάδας.
Το στρατόπεδο έχει το μέγεθος περίπου 50 ποδοσφαιρικών γηπέδων και είναι περιτριγυρισμένο από ψηλούς φράκτες. Βρίσκεται μόλις 35 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα μπαρ του κέντρου των Τιράνων, αλλά οι άνθρωποι μέσα σ' αυτό ζουν εντελώς απομονωμένοι.
Πρώην μέλη της ομάδας αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 2.000 κατοίκους δεν επιτρέπεται να διαθέτουν κινητά τηλέφωνα, ρολόγια ή ημερολόγια, αν και μέλη της οργάνωσης διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες. Από τότε που η ομάδα δημιούργησε το στρατόπεδο στην Αλβανία, ολοένα και περισσότερα μέλη της έχουν διαφύγει. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για ιστορίες βασανιστηρίων που βιώνουν στο στρατόπεδο.
Απαραίτητη σημείωση. Οι γυναίκες αναγκάζονται να φορούν μαντήλες. Ή άλλη όψη του νομίσματος δηλαδή. Σχεδιάζουν την ανατροπή των Αγιατολάδων, αλλά το φανατικό Ισλάμ καλά κρατεί.
Σε κάποιο από τα λίγα βίντεο από το στρατόπεδο διακρίνεται η  Somayeh Mohammadi, «της οποίας ο πατέρας προσπαθεί να την απελευθερώσει επί 21 χρόνια», όπως γράφει στο ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό.

Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα ενός ηγέτη - φαντάσματος που ονομάζεται Masoud Rajavi, ο οποίος έχει εξαφανισθεί από το 2003 χωρίς να είναι καν σαφές εάν είναι ακόμα ζωντανός. Οι τελευταίες φωτογραφίες - από τη δεκαετία του 1990- τον δείχνουν με χακί στολή.


Το Der Spiegel ουδέποτε πήρε απάντηση από τους Μουτζαχεντίν του Λαού, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα συνέντευξης στα Τίρανα, στο Παρίσι ή στο Βερολίνο.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#


Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...