loading...
Η σαμπάνια είναι ένα πολύ ευγενικό ποτό για να της φέρεσαι ως αμερικανός ράπερ, ως θριαμβευτής σε GP της F1 ή ως καψουρεμένος με μια τραγουδίστρια νεόπλουτος.
Σαμπάνια είναι ο αφρώδης οίνος που παρασκευάζεται μόνο από σταφύλια της περιοχής Champagne της βόρειας Γαλλίας. Τα υπόλοιπα είναι αφρώδεις οίνοι, που πολλές φορές λανθασμένα οι περισσότεροι τα θεωρούν σαμπάνιες, ενώ δεν είναι λίγοι και οι παραγωγοί που ονομάζουν κάποια αφρώδη κρασιά τους σαμπάνια στο εξωτερικό, προκαλώντας αντιδράσεις στους… Γάλλους.
Τα μυστικά της είναι χιλιάδες και η γνώση τους προϋποθέτει εκτενή ενασχόληση με το ποτό που εφηύρε ένας καλόγερος και τυποποίησε μια χήρα! Εμείς φροντίσαμε να επικεντρώσουμε στα πιο βασικά.
Πώς να την επιλέξεις
Ανάλογα με το βαθμό γλυκύτητάς τους, οι σαμπάνιες χωρίζονται σε:
> Extra Brut (λιγότερα από 6 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο).
> Brut (λιγότερα από 12 γρ.).
> Extra Dry (12 με 17 γρ.).
> Sec (17 με 32 γρ.).
> Demi-sec (32 με 50 γρ.).
> Doux (50 γρ.).
Πώς θα την προσφέρεις
Κρύα, αλλά όχι παγωμένη, τοποθετημένη σε σαμπανιέρα με πάγο. Γεμίζεις κατά το ήμισυ το ποτήρι (το τέλειο ποτήρι για τη σαμπάνια είναι η «τουλίπα», το οποίο πλένεται μόνο με ζεστό νερό), οσμίζεσαι το περιεχόμενο και το κατεβάζεις αργά. Ξέχνα τον άσπρο πάτο.
Η μοναδική σαμπάνια που συνυπάρχει με παγάκια σε ποτήρι είναι η Moet Ice Imperial.
Με τι δεν ταιριάζει
Η σαμπάνια δε «δένει» με ζυμαρικά (με άσπρη ή κόκκινη σάλτσα), με το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας σε οποιαδήποτε μορφή, με ψητά ψάρια και με τη σοκολάτα. Όσο ασυνήθιστο κι αν μοιάζει, συνοδεύει υπέροχα το σούσι και τα υπόλοιπα ασιατικά πιάτα, ενώ τα μεγάλα της «δεσίματα» είναι με τον αστακό, τις φράουλες και το φουαγκρά.
Με τι να την αντικαταστήσεις αξιοπρεπώς
Με προσέκο (prosecco) ή με κάποιο άλλο ιταλικό σπουμάντε. Με μια ΚΑΪΡ ή με κάποιο ελληνικό αφρίζον κρασί.
Ποιες είναι οι Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Ασ’ το καλύτερα: οποιοδήποτε αφρίζον κρασί με τιμή 5 ευρώ και κάτω.
Πώς θα την ανοίξεις
Για να ανοίξεις σωστά μια σαμπάνια, βγάζεις το μεταλλικό κάλυμμα και προσεκτικά ξεσφίγγεις το σιδερένιο επιστόμιο που κρατάει το φελλό στη θέση του. Με το ένα χέρι κρατάς σταθερό το φελλό, ενώ με το άλλο περιστρέφεις τη φιάλη. Μόλις αισθανθείς ότι ο φελλός αρχίζει να ελευθερώνεται, αυξάνεις την πίεση και προσεκτικά τον αφαιρείς χωρίς να χυθεί αφρός από τη φιάλη. Δεν την ανακινείς, ώστε ανοίγοντας να πεταχτεί έξω το περιεχόμενό της, παρά μόνο αν έχεις τερματίσει πρώτος στο Γκραν Πρι του Μονακό.
Πώς θα την προφέρεις σωστά
Στη Γαλλία υπάρχουν 84 μεγάλοι οίκοι που παράγουν σαμπάνιες. Κάποιες από αυτές εισάγονται και στη χώρα μας.
Moet & Chandon: Μοέ ε Σαντόν
Bollinger: Μπολενζέ.
Taittinger: Τετενζέ.
Roederer: Ρέντρερ.
Mumm: Μιμ.
Veuve-Clicquot: Βεβ Κλικό.
Krug: Κριγκ.
Piper-Heidsieck: Πιπέρ-Εϊντσιέκ.
Perrier Jouët: Περιέ Ζουέ.
Dom Perignon: Ντομ Περινιόν.
Armand de Brignac: Aρμάν ντε Μπρινιάκ.
Οι αφρώδεις οίνοι προκαλούν hangover όπως άλλα αλκοολούχα ποτά, όχι όμως για το λόγο που πιστεύουν οι περισσότεροι. Τα αναβράζοντα ποτά απορροφώνται από το αίμα πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας… «χτυπήσουν» πιο σύντομα και πιο πολύ. Το ίδιο ισχύει και όταν στο ουίσκι σας βάζετε κόκα κόλα ή σόδα σε οποιοδήποτε ποτό.
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours