Μόνο που όταν παίζεις με τέτοια πράγματα, δεν είναι ακριβώς
Ένα B-52G Stratofortress πετούσε λοιπόν πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα μεταφέροντας δύο υδρογονοβόμβες κάπου 260 φορές ισχυρότερες από τις ατομικές που έπληξαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Στα μεσάνυχτα της 23ης Ιανουαρίου, το βομβαρδιστικό ήταν να ανεφοδιαστεί στον αέρα από άλλο αεροσκάφος, καθώς δεν προσγειωνόταν για κανέναν λόγο, έτοιμο καθώς ήταν να φύγει για Ρωσία μεριά.
Το πλήρωμα παρατήρησε πως έτρεχε καύσιμο από το δεξιό φτερό του βομβαρδιστικού, κι έτσι ο ανεφοδιασμός ματαιώθηκε. Το αεροπλάνο ήταν να κάνει αναγκαστική προσγείωση στη γειτονική βάση Seymour Johnson Air Force Base, μόνο που το πλήρωμα των οκτώ έχασε τον έλεγχό του.
Όπως γράφει στη διαβαθμισμένη μέχρι πρόσφατα αναφορά, το αεροπλάνο «έχασε το φτερό του, έχασε την ουρά του και ξέφυγε από κάθε έλεγχο». Ο πιλότος Adam Mattocks διέταξε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και στο τέλος μόλις που πρόλαβε και ο ίδιος να εκτιναχθεί, τρεις ωστόσο δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το περιστατικό.
Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα χωράφι με καπνά. Κι ενώ ήταν ήδη τραγικό ως δυστύχημα, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, καθώς κατά την πτώση του άνοιξαν οι πόρτες και οι δύο υδρογονοβόμβες απελευθερώθηκαν! Στη μία άνοιξε το αλεξίπτωτο και προσγειώθηκε με ασφάλεια πάνω σε ένα δέντρο.
Η άλλη όμως έκανε τα καμώματά της. Το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και κατέληξε να βυθιστεί μέσα σε κάτι λάσπες, γινόμενη χίλια κομμάτια στην πορεία. Και χρειάστηκαν εφτά μέρες για να ανασύρουν μερικώς τα επικίνδυνα συντρίμμια της. Το περίεργο της ιστορίας μας, και σωτήριο ταυτοχρόνως, είναι το πώς δεν έσκασε.
Οι πυρηνικές της εποχής είχαν εφτά βήματα μέχρι την πυροδότησή τους και η συγκεκριμένη βρέθηκε έχοντας διανύσει ήδη τα έξι! Ήταν όμως και το άλλο, πως ενώ η βασική κεφαλή με το ουράνιο εντοπίστηκε, η εφεδρική δεύτερη αγνοείται μέχρι και σήμερα.
Αν είχε σκάσει κάποια από τις δυο, τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων και άλλοι 26.000 θα είχαν υποστεί σοβαρότερα ή όχι τραύματα.
Πράγματι, τόσο κοντά έφτανε κάποτε ο κόσμος στον πυρηνικό όλεθρο, όταν έπαιζε δηλαδή με τα πυρηνικά καθ’ εκάστη…
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours