#

Αντιμέτωπο με κατάσχεση της περιουσίας που διατηρεί σε αμερικανικό έδαφος βρίσκεται το ελληνικό Δημόσιο λόγω ενός προστίμου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας, για την περιβόητη υπόθεση του C4I. Το εν λόγω σύστημα θα «θωράκιζε» την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ και το μόνο που έκανε ήταν να εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο το κόστος διεξαγωγής της αθλητικής διοργάνωσης, διευρύνοντας περαιτέρω τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Υπολογίζεται ότι κόστισε στους Έλληνες πολίτες 260 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ επικύρωσαν πρόσφατα παλαιότερη καταδίκη της χώρας από το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce - ICC) και κατέστησαν άμεσα απαιτητό το συγκεκριμένο ποσό. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί τα Υπουργεία

Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη καθώς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η υπόθεση αφορά στην προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας SAIC κατά του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I. Η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη SAIC υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2003 και προέβλεπε ότι «το τίμημα για την παροχή υπηρεσιών χρήσης του δικτύου TETRA για 10 έτη, με έναρξη την 1η Αυγούστου 2004, ανέρχεται σε 82,1 εκατ. ευρώ». Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2009, η αμερικανική εταιρεία SAIC (η νέα εμπορική επωνυμία της είναι Leidos Inc.) είχε προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, ζητώντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το ελληνικό Δημόσιο είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I, δίχως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε αρνηθεί να καταβάλει το σύνολο του τιμήματος, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική σύμβαση.

«Καμπάνα» για το Δημόσιο

Τελικά, το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιούλιο του 2013 το ελληνικό Δημόσιο, υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε υπόλοιπο οφειλής συν τις εγγυητικές επιστολές που είχε (παράνομα, σύμφωνα με την ετυμηγορία) εισπράξει το Δημόσιο.

Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του ICC. Η ετυμηγορία αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή έπρεπε να παραπεμφθεί για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την είχε εκδώσει, όμως με νέα σύνθεση.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, το αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε ως άμεσα εκτελεστή την καταβολή των χρημάτων από την Ελλάδα και πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. - zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...



Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...