Ολοκληρώθηκε η παρούσα φάση της Διάσκεψης για την Κύπρο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Οπως έγινε γνωστό από την Γενεύη, οι τεχνοκράτες αναμένεται να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα για να ακολουθήσει η πολιτική διάσκεψη. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα εκπροσωπηθεί από τον Ανδρεα Μαυρογιάννη στις 18 Ιανουαρίου
Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης θα παραχωρήσει την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ μισή ώρα νωρίτερα για το ίδιο θέμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε.
Ο δεύτερος κρίσιμος γύρος των συνομιλιών στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, με την συμμετοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, των υπουργών εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, της ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Συμφωνα με πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έναρξη της Διάσκεψης,ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε παρέμβαση 14 σελίδων, επαναλαμβάνοντας λεπτομερώς την πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας, την οποία είχε προτείνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης
Μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν το οποίο καταγράφει την πρόοδο που έχει γίνει, ενώ αναφέρεται στα επόμενα βήματα.
Διαβάστε όλο το ανακοινωθέν:
Συγκλήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητηας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.
Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη.
Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετέχοντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική ευαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα:
- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.
- Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
- Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Χριστοδουλίδης: Οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
Σε δηλώσεις που έκανε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό θα συνεχιστεί, σε επίπεδο τεχνοκρατών και από όλα τα μέρη που συμμετείχαν χθες, στις 18 Ιανουαρίου.
Τότε, οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα -με στόχο, το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- θα συνεχιστεί η Διάσκεψη με τη χθεσινή σύνθεση (σ.σ. σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών).
Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής Διάσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε). Ενώ ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα εξάλλου.
Το τυπικό τέλος της χθεσινής συνεδρίασης θα δοθεί με την έκδοση ανακοίνωσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Γκουτέρες: Είμαστε κοντά σε διευθέτηση, μην περιμένετε θαύματα
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο ΓΓ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για όσο χρειάζεται. Η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων μπορεί να δικαιολογηθεί αν υπάρξει πρόοδος. Ο στόχος μας είναι να έχουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα».
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Γκουτέρες, το πρωί έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος που ακολουθήθηκε από μια ανοιχτή συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αναγνωρίστηκε η πολυπλοκότητα των προβλημάτων για την ασφάλεια και εγγυήσεις και κατά τη διάρκεια των συζήτησεων κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για το θέμα.
«Εμείς δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε μια συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες ασφάλειας της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία και να εργαστούμε για να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία για αυτόν τον στόχο», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο κ. Γκουτιέρες τόνισε ακόμη πως η συμφωνία που θα πρέπει να επιτευχθεί δεν είναι μια συμφωνία ηγετών αλλά μια συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό κατόπιν δημοψηφίσματος. Θα πρέπει να έχουμε μια σαφή, συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, αλλιώς δεν θα έχουμε επιτυχία, είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα. Θέλουμε μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, όχι μπαλώματα. Υπάρχει δρόμος ακόμα και πολλή δουλειά. Δεν αναζητούμε γρήγορη αλλά συμπαγή και βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα εργαστούμε για να πετύχουμε τον στόχο στην παρούσα διάσκεψη» σημείωσε. thetoc.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours