Μια από τις κρισιμότερες ημέρες της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό στη Γενεύη είναι η σημερινή. Η τρίτη μέρα διαπραγμάτευσης επιφυλάσσει σημαντικές εξελίξεις, καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου.
Κατά την τρίτη αυτή ημέρα, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα συζητήσουν το εδαφικό, το οποίο θα κορυφωθεί με την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές, θα συζητήσουν όμως και θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης (όχι η εκ περιτροπής προεδρία). Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, στην ατζέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσες άλλες εκκρεμότητες έχουν απομείνει από όλα τα κεφάλαια.
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης σήμερα, αναμένεται να είναι μακρά και να διαρκέσει αρκετές ώρες, για να καταλήξει στην ανταλλαγή χαρτών από τις δυο πλευρές.
Η κυβέρνηση της Κύπρου, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε έντονο ύφος κάλεσε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το -υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση- τμήμα να εκτείνεται στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών θα ελέγξουν τη συμβατότητά των χαρτών με τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί και ακολούθως θα παραδοθούν στον κ. Έιντε, χωρίς καμιά από τις δυο πλευρές να κρατήσει αντίγραφο. Μυστήριο παραμένει άλλωστε και το πως και πότε θα γίνει η αξιοποίηση των χαρτών αυτών, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Ο πρώτος χάρτης που θα παραδώσουν οι δυο πλευρές, δεν αναμένεται να είναι και ο τελικός, καθώς οι δυο πλευρές θα καταθέσουν χάρτες που θα αγγίζουν το 28,2% και 29,2% αντίστοιχα. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι τελικοί χάρτες θα έχουν μια σύγκλιση γύρω στο 28,6% με 28,7%.
Σημασία, ωστόσο, θα έχει ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο χάρτη. Πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να δοθεί χάρτης με 28,2% και να είναι ευθεία γραμμή, κάτι το οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση.
Όπως αναφέρει σχετικά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, μόνο 5 άτομα θα δουν τους χάρτες που θα καταθέσουν οι δυο πλευρές και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, δυο εμπειρογνώμονες(ένας από κάθε πλευρά) και ο κ.Έιντε.
Σε ενημέρωση του προς τις δημοσιογραφικές αποστολές, που κατέκλυσαν τον χώρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε, υπογράμμισε ότι η Διάσκεψη είναι ιστορική για το Κυπριακό. Τόνισε ακόμη, ότι η Διάσκεψη συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι δεν είναι απαραίτητο να προκύψει από την Γενεύη ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Αργότερα σε ενημέρωση προς του δημοσιογράφους ανέφερε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε, πάντως, πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.«Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά απ' αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων.Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», κατέληξε.
Με τ/κ χάρτη πάνω από 29,2% δεν θα γίνει Διάσκεψη
Εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες για τις συνομιλίες.
Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.
Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα.
Γιούνκερ για Κυπριακό: Ήρθε η ώρα να επανενωθεί το νησί
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη μεριά του δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.
Ο Γιούνκερ δήλωσε πως οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη είναι η «τελευταία ευκαιρία» προκειμένου να επανενωθεί το νησί.
«Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη πρέπει να αναλαμβάνουμε κινδύνους. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο αναλαμβάνουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.
«Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να επανενωθεί το νησί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν εξαιρετική δουλειά και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη των συνομιλιών στη Γενεύη αύριο», δήλωσε ακόμη ο Γιούνκερ.
Σε δημιουργικότητα και ευελιξία στη Γενεύη προτρέπει το Λονδίνο
Η βρετανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για να υποστηρίξει όπως μπορεί τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο ΚΥΠΕ.
Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της βρετανικής κυβέρνησης από τη διάσκεψη, η εκπρόσωπος απάντησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας πραγματικής ευκαιρίας για λύση και γι’ αυτό η Βρετανία είναι απολύτως δεσμευμένη στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί «δημιουργικότητα και ευελιξία» από όλες τις πλευρές. zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours