#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε, σύμφωνα με το constantinoupoli.com.
Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. Οσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί.
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή  μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια.

Μια υπεροχή πολιτική συνταγή που ξετρελαίνει και δένει με όμορφο τρόπο το τυρί με το σιρόπι.
Τι χρειαζόμαστε:
1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή  μοτσαρέλα)
300 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)
Πως φτιάχνουμε το κιουνεφέ :
  • Παίρνουμε ενα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
  • Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
  • Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
  • Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
  • Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
  • Βάζουμε το 1/4 απο το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
  • Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
  • Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
  • Επαναλαμβάνουμε για τα υπολοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
  • Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε
Άτομα: 10 Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 20′
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

 Tips


    Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι

    Εγώ τα ταψάκια τα ψήνω δύο δύο στο φούρνο
    Μπορείτε να τα ψήσετε και χωρίς να τα σιροπιάσετε να τα βάλετε κατάψυξη. Οταν τα χρειαστείτε τα βγάζετε απο την κατάψυξη, ετοιμάζετε το σιρόπι σας και σιροπιάζετε έχοντας κρύο γλυκό ζεστό σιρόπι.
    Επίσης έχω βάλει στην κατάψυξη ταψάκι χωρίς να το ψήσω, το έβγαλα όταν χρειάστηκε και ακολούθησα τα υπόλοιπα βήματα κανονικά. Εγινε το ίδιο καλό.
    Αν σας προβληματίζει το να κάνετε 4 ταψάκια, μπορείτε να φτιάξετε τη δόση σε ένα  μεγαλούτσικο ταψί βάζοντας το μισο φύλλο κάτω, μετά το τυρί και το υπόλοιπο φύλλο απο επάνω. Επειδή μπορεί να μην φαγωθεί όλο (γιαυτο φτιαχνω ταψακια εγω), οταν θα θελήσετε να το σερβίρετε κάποια άλλη μέρα, να το ζεστάνετε λίγο ώστε να είναι σαν την πρωτη μέρα.
    Μια άλλη εναλλακτική για το ψήσιμο είναι αντί να ψήσετε τα ταψάκια στο φούρνο, να βάλετε τη δόση σε βουτυρωμένο τηγάνι και να ψήσετε στο μάτι της κουζίνας. Θελει ομως πολυ χαμηλή φωτιά και μεγάλη προσοχή γιατι το καταϊφι καίγεται εύκολα. Οταν τηγανιστεί η μία πλευρά, με σπάτουλα γυρίζουμε (σαν ομελέτα) για να ψήσουμε και την άλλη.

Λίγα μυστικά ακόμα


 Διατηρήστε το μισό κανταΐφι σας σκεπασμένο με μια ελαφρώς υγρή πετσετούλα μέχρι να στρώσετε τη γέμιση για να μη σας ξεραθεί.


Είναι πανεύκολο και το κυριότερο μπορείτε να το βάλετε κατάψυξη (ψημένο ή όχι) και να το έχετε για τις ξαφνικές επισκέψεις.


Καλή επιτυχία!






Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...