#

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

loading...

Σε ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος, δεν θα μπορούν πια να κάνουν βήμα χωρίς την έγκρισή μας».
Και συμπλήρωσε: «Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα και αυτό τους τρελαίνει. Θα αγοράσουμε κι ένα ακόμη πλοίο - γεωτρύπανο. Εξέφρασα την επιθυμία μου στην ελληνική πλευρά να ανοίξουμε διάλογο με την Ελλάδα».
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».
Όσον αφορά όμως στη Λιβύη, ο Ερντογάν ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός. Ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα στείλει στρατό στη χώρα αυτή και απάντησε ως εξής: «Έχουμε υπογράψει ειδική στρατιωτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης. Βεβαίως υπάρχει εμπάργκο προς τη Λιβύη αλλά ο στρατός και η αποστολή στρατού δεν έχει να κάνει με το εμπάργκο. Αν μας ζητηθεί επίσημα από την κυβέρνηση της χώρας αυτής, εμείς δεν θα ρωτήσουμε κανέναν». Είναι σαφές πως ο Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσταλεί τουρκικός στρατός στη Λιβύη εάν και όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ερντογάν με το καθεστώς του κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα σε καθημερινή πια βάση. Παρά τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς, πως «με καλή θέληση μπορούμε να υπερβούμε τα προβλήματα», η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογαν, αμέσως μετά τη συνάντηση του Λονδίνου, δημοσιοποίησαν τη συμφωνία με τη Λιβύη, στη συνέχεια δημοσιοποίησαν τους χάρτες με τα κοινά σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και στη συνέχεια εκδόθηκε NAVTEX, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου και Καρπαθίου πελάγους. Ως επιστέγασμα έρχονται και οι δηλώσεις του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλέον απειλεί και προειδοποιεί σχεδόν όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν οι ελληνικές διπλωματικές κινήσεις με στόχο τη σταδιακή εξουδετέρωση της δυναμικής που προκάλεσε η περίφημη συμφωνία Λιβύης -Τουρκίας για τις ΑΟΖ.
Ήδη η Αθήνα απέστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, εξηγώντας και αναλύοντας τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως η συμφωνία αυτή είναι άκυρη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τη στήριξή της προς την Αθήνα αλλά και την ανησυχία της για τις επιπτώσεις τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, της κυβέρνησης της Βεγγάζης ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι άκυρη. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της κυβέρνησης της Βεγγάζης, Φαράζ Αλ Μαχτάουι, υπό τον Στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος σπούδασε στην Ελλάδα και στη Σχολή Δοκίμων, δήλωσε πως έχει λάβει την εντολή να βυθίσει τουρκικά πλοία εάν εμφανιστούν στα ύδατα της Λιβύης.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...