#

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR


loading...

Υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται «χαρτογράφηση προσώπου» και συνδέεται με ιστορία χιλιάδων ετών και ρίζες τόσο στην αρχαία κινεζική όσο και στην αγιουβερδική ιατρική.
Οι ειδικοί που ασχολούνται με τεχνικές χαρτογράφησης προσώπου αναφέρουν ότι η βασική αντίληψη είναι η εξής: συμπτώματα όπως ακμή ή ερυθρότητα που εμφανίζονται στο πρόσωπό σας είναι αντιπροσωπευτικές κάποιου προβλήματος υγείας, ιδιαίτερα σε όργανα όπως τα νεφρά ή η καρδιά, αναφέρει το naturalsoul.gr.


Τι είναι η χαρτογράφηση προσώπου;
Η χαρτογράφηση προσώπου είναι μια τεχνική που συνδέει προβλήματα του προσώπου με προβλήματα υγείας. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η χαρτογράφηση προσώπου είναι μια προσέγγιση που συνδυάζει στοιχεία της φιλοσοφίας της Ανατολικής και της Δυτικής Ιατρικής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λαμβάνει υπόψη διάφορες αιτίες της κατάστασης του δέρματος στο πρόσωπο, όπως: αλλεργίες, διατροφή, επίπεδα άγχους, ορμόνες, κληρονομικότητα, ηλικία και ταυτότητα τύπου/σώματος.
Η χαρτογράφηση προσώπου για την ακμή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές αυτής της θεωρίας, καθώς πιστεύεται ότι η ακμή που αναπτύσσεται επανειλημμένα σε ορισμένες θέσεις στο πρόσωπο, όπως το πηγούνι ή το μέτωπο, έχει συγκεκριμένες αιτίες. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται επίσης για συμπτώματα όπως ερυθρότητα, εξανθήματα λόγω τροφικών αλλεργιών, γραμμών, οιδήματος και ρυτίδων. Συνήθως, οι περισσότεροι ερευνητές διαχωρίζουν το πρόσωπο σε τουλάχιστον 10 διαφορετικές ζώνες.
Ας δούμε κάποια στοιχεία χαρτογράφησης που ενδεχομένως να υποδεικνύουν υποκείμενες αιτίες των προβλημάτων του δέρματος:
  • Λεκέδες στο μέτωπο – συνδέονται με το λεπτό έντερο και την ουροδόχο κύστη. Ενδεχομένως να προέρχεται από μη διαχειριζόμενο στρες, κακή πέψη και κακό ύπνο.

  • Ακμή μεταξύ των φρυδιών, ή πάνω από τα φρύδια, ή στην περιοχή της μύτης – συνδέεται με νεφρικές διαταραχές ή διάφορα προβλήματα στο στομάχι, την ουροδόχο κύστη ή τον σπλήνα. Όταν η ακμή αναπτύσσεται κοντά στα ρουθούνια, μπορεί επίσης να συνδεθεί με προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο και με φλεγμονή του λεπτού εντέρου.
  • Γραμμές/ρυτίδες μεταξύ των φρυδιών σας στη δεξιά πλευρά – μπορεί να υποδηλώνουν ότι καταστέλλετε τα συναισθήματα όπως ο θυμός. Αυτό μπορεί να συνδέεται με την κακή ηπατική λειτουργία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να θεραπευθεί με προσωπική ηρεμία και συγχώρεση, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
  • Γραμμές / ρυτίδες στην αριστερή πλευρά των ματιών – μπορεί να συνδέονται με ηπατικές διαταραχές ή προβλήματα με τη σπλήνα
  • Γραμμές πάνω από τα φρύδια – συνδέεται με καρδιακές διαταραχές
  • Οίδημα κάτω από τα μάτια – συνδέεται με νεφρικές διαταραχές
  • Ακμή στο πηγούνι, γύρω από το στόμα και στο σαγόνι – συνδέεται με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος αλλά και διαταραχές στο παχύ έντερο ή στο κόλον και στο στομάχι. Όταν η ακμή σχηματίζεται κάτω από τα χείλη ή χαμηλά στο πηγούνι, μπορεί να σημαίνει ότι ολόκληρο το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, συμπεριλαμβανομένου του σπλήνα και των νεφρών.
  • Ερυθρότητα στα μάγουλα – συνδέονται με δυσλειτουργία του στομάχου, του ήπατος και των πνευμόνων. μπορεί επίσης να υποδεικνύει ανοσοαπόκριση, αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες.
  • Κόκκινη μύτη – μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και φλεγμονή.
  • Ερεθισμός στο λαιμό – συνδέεται με στρες που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τι λέει η Επιστήμη.

Μπορεί η χαρτογράφηση προσώπου να είναι μια πραγματική λύση για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως τα εξανθήματα και η ακμή;
Γενικά, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η χαρτογράφηση προσώπου της αγιουβερδικής ή κινεζικής ιατρικής είναι ακριβής και χρήσιμη για όλους. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες κάποιοι τύποι δερματικών παθήσεων του προσώπου που τείνουν να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η ακμή ή ερυθρότητα στο πηγούνι ή τα μάγουλα, μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικά προβλημάτων όπως ορμονικά προβλήματα, άγχος ή ανοσολογικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη τμήματα του προσώπου μπορεί να επηρεαστούν από ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Οι αιτίες των περισσότερων δερματικών παθήσεων του προσώπου, σύμφωνα με την επιστήμη της δερματολογίας, περιλαμβάνουν:
  • Ορμονικές ανισορροπίες, υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών όπως η τεστοστερόνη
  • Υψηλά επίπεδα άγχους
  • Έντονη λιπαρότητα στο μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι
  • Ανεπάρκεια ύπνου
  • Κακή υγιεινή που επιτρέπει τη συσσώρευση λιπαρότητας, ιδρώτα, νεκρών κυττάρων και βακτηριδίων
  • Κακή υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης υγιεινών προβιοτικών βακτηριδίων
  • Αλλεργίες και ανοσολογικές αντιδράσεις
  • Κληρονομικότητα
  • Έκθεση στον ήλιο
  • Κακή κυκλοφορία αίματος
  • Υποκείμενες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις

Πολλές από τις αιτίες που αναφέρονται παραπάνω αντιμετωπίζονται επίσης από την τεχνική χαρτογράφησης προσώπου.
Οι περισσότεροι δερματολόγοι συμβουλεύουν πριν την θεραπεία να καθαρίζετε το πρόσωπό σας τακτικά με απαλά, κατάλληλα προϊόντα, να χρησιμοποιήστε SPF αν είστε στον ήλιο, να απομακρύνετε αλλεργιογόνα από τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής.
Εάν εφαρμόζετε ήδη καλή υγιεινή και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή αλλά τα συμπτώματα επιμένουν, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο που ειδικεύεται στην χαρτογράφηση προσώπου για πρόσθετη βοήθεια. Μπορεί να μην υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο δεν θεωρείται επικίνδυνη, αλλά είναι μια επιλογή που μπορεί να σας ταιριάζει, εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν λειτουργήσει καλά.
Κινεζική χαρτογράφηση προσώπου
Η κινεζική “ανάγνωση προσώπου” είναι επίσης γνωστή ως mien shiang, πρακτική που έχει ηλικία τουλάχιστον 3.000 ετών.
Όπως και με άλλες πρακτικές παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η ανάγνωση του προσώπου βασίζεται σε κανάλια ενέργειας που ρέουν μέσω του σώματος κατά μήκος συγκεκριμένων μεσημβρινών. Η ανισορροπία της ενεργειακής δύναμης ενός ατόμου (η λεγόμενη Qi) πιστεύεται ότι εκδηλώνεται στο πρόσωπο με τη μορφή ρυτίδων, εξογκωμάτων, ερυθρότητας κ.λπ. Η Chapman Lee, Κινέζα επιστήμονας και συνιδρυτής της σειράς περιποίησης της επιδερμίδας Baszicare, εξηγεί ότι “Η χαρτογράφηση προσώπου είναι η ικανότητα να βλέπεις την αντανάκλαση των οργάνων του σώματος σε κάθε τμήμα του προσώπου, παρατηρώντας την επιδερμίδα”.
Πώς αντιπαραβάλλεται η αντιμετώπιση της αγιουβερδικής ιατρικής με την κινεζική χαρτογράφηση προσώπου; Οι δύο τεχνικές διαφέρουν κάπως όσον αφορά τα όργανα που επηρεάζουν διάφορα μέρη του προσώπου. Το TCM (χαρτογράφηση) αφορά επίσης διαχείριση των μεσημβρινών, ενώ η αγιουβερδική ιατρική επικεντρώνεται περισσότερο στην αντιμετώπιση του γενετικά καθορισμένου τύπου σώματος (dosha).
Στην TCM, οι πεπτικές διαταραχές (κυρίως το ήπαρ, τα νεφρά, το στομάχι, ο σπλήνας και τα έντερα) ευθύνονται για πολλά δερματικά προβλήματα. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το TCM είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, τα υψηλά επίπεδα στρες, ο συναισθηματικός θυμός και η χρήση φαρμάκων
Τελικές σκέψεις

  • Η χαρτογράφηση προσώπου είναι μια αρχαία θεωρία (αλλά όχι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη διαδικασία) βασισμένη στην πεποίθηση ότι τα συμπτώματα που επηρεάζουν το πρόσωπο είναι ενδεικτικά βαθύτερων προβλημάτων υγείας.
  • Η ακμή στη χαρτογράφηση προσώπου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές. Ενώ η χαρτογράφηση προσώπου διαφέρει ανάλογα με την προέλευση, οι περισσότεροι επαγγελματίες πιστεύουν ότι η ακμή στο μέτωπο αντιπροσωπεύει ένα πρόβλημα στους νεφρούς ή στο πεπτικό σύστημα, ενώ η ακμή στο πηγούνι και το σαγόνι συνδέεται με δυσλειτουργία του εντέρου και του παχέος εντέρου, ορμονικές ανισορροπίες και υψηλά επίπεδα στρες.
  • Η κινέζικη χαρτογράφηση προσώπου συνδέεται με την ιδέα ότι η κακή λειτουργία του ήπατος, των νεφρών, του στομάχου, του σπλήνα και των εντέρων είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα που αναπτύσσονται στο δέρμα, εξαιτίας του τρόπου που διαταράσσουν τη ροή ενέργειας του σώματος.
  • Η χαρτογράφηση προσώπου Dermalogica είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα που διατίθεται σε ορισμένα κέντρα περιποίησης, όπως σπα και σαλόνια ομορφιάς. Η Dermalogica είναι μια εταιρεία που προσφέρει συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας συνδυάζοντας την αρχαία κινεζική πρακτική και την επιστημονική γνώση.

Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...