loading...
Πρόσω ολοταχώς βαδίζει η κυβέρνηση σχετικά με την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου που έχουν υπερπληθώρα προσφύγων και μεταναστών. Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαχείρισης αυτού του ζητήματος είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών για να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.
12 ευρώ το κεφάλι χωρίς ΦΠΑ στον μειοδοτικό διαγωνισμό
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που υπάρχει αναρτημένη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρονται όλες οι προϋποθέσεις συμμετοχής από πλευράς εκμισθωτών, με πιο ενδιαφέρουσα αυτήν του γεωγραφικού προσδιορισμού. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Άρα λοιπόν, αφορά και τη Θράκη!
Σύμφωνα πάλι με τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, το ακίνητο που θα προσφερθεί για μίσθωση θα πρέπει να διασφαλίζει τη στέγαση τουλάχιστον 20 ατόμων και μπορεί να είναι ξενοδοχείο, σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας, ‘ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα’, οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών (όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους). Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Οι μειοδότες θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος.
Οι μισθώσεις θα γίνουν με διάρκεια 6 μηνών και δικαίωμα παράτασης από την πλευρά του υπουργείου για άλλους 6 μήνες.
Γιατί δεν έμεινε η Θράκη εκτός σχεδιασμού;
Το ερώτημα βέβαια που γεννάται από αυτόν τον σχεδιασμό είναι «γιατί δεν εξαιρείται η Θράκη». Πριν από λίγες ημέρες ο «Χ» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του, είχε αναδείξει το θέμα της συμπερίληψης της Θράκης στον σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και όπως φαίνεται τώρα πια μιλούμε για την επιβεβαίωσή του.
Ενδεχομένως σε λίγο καιρό να φωτογραφίζουμε και την άφιξη προσφύγων και μεταναστών σε χώρους όπως για παράδειγμα η Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, το κέντρο κράτησης Βέννας, το κλειστό ξενοδοχείο «Ξενία» ή και άλλους χώρους στην Κομοτηνή ή στην Ροδόπη. Επισήμως, μπορεί να μην υπάρχει ακόμα τίποτα επ’ αυτού, αλλά και από την άλλη, ως τώρα ξέραμε επίσημα ότι η Θράκη εξαιρείται του σχεδιασμού διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Όμως, όλα αυτά μέχρι χθες. Ο νέος σχεδιασμός αν μη τι άλλο δείχνει πόσο «εύκολα» αλλάζουν τα πράγματα, οι αποφάσεις και οι θέσεις και μάλιστα χωρίς καν την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
Σημειώνουμε και το γεγονός ότι στις συσκέψεις που έγιναν πρόσφατα για τη διαχείριση του ζητήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος χωρίς βέβαια να ξέρουμε αν και σε τι βαθμό ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν προσπάθησε να την αποτρέψει ή όχι. Πάντως, στην ενημέρωση που έκανε ο ίδιος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ λίγες μέρες μετά τη σύσκεψη δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Θράκης στον σχεδιασμό.
«Έγινε μια παρουσίαση της κατάστασης, μιλάμε για μια κρίσιμη κατάσταση – πολύ δύσκολος ο χειρισμός του προβλήματος του προσφυγικού του μεταναστευτικού, ανέλυσε ορισμένα στοιχεία ο υπουργός. Ανέλυσε επίσης το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νόμος και ο οποίος όπως είπε συμφωνήθηκε με την Ε.Ε., ένας νόμος που σαφώς θα είναι πιο αυστηρός, αλλά θα δίνει, θα υπάρχουν τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, αυτοί που θα πληρούν τους όρους του νόμου φυσικά και θα παρθεί κάθε πρωτοβουλία, ώστε να μη δημιουργηθούν, νέες περιοχές κλειστές, όπως τώρα, αλλά να αναζητηθούν ξενοδοχεία ή άλλοι χώροι που μπορούν να στεγαστούν οικογένειες όσο είναι δυνατόν ισομερώς σε κάθε περιφέρεια.
Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον υπουργό θα προκύψουν αυτοί οι χώροι», είχε πει συγκεκριμένα ο κος Μέτιος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Ψίθυροι» περί «άτυπης» εξαίρεσης της Θράκης
Πάντως, από την ώρα που η πρόσκληση είδε το φως της δημοσιότητας, υπάρχει ένας ψίθυρος που λέει ότι η Θράκη «εξαιρείται άτυπα» από τον σχεδιασμό. Εν τούτοις, η πρόσκληση απευθύνεται σε ιδιώτες και ως εκ τούτου πώς μπορεί κανείς να τους αποκλείσει, όταν πληρούν τους όρους του μειοδοτικού διαγωνισμού (στους οποίους ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Θράκη» δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα).
Πέραν τούτου όμως, όπως είπαμε, η εξαίρεση απλώς «ψιθυρίζεται» και δεν αποτελεί επίσημη δήλωση κανενός – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που το παρόν εστάλη στο τυπογραφείο.
xronos.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours