loading...
H θεομηνία που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου στην διάβαση του Σαρατσχανέ, δίπλα στο βυζαντινό υδραγωγείο της παλαιάς πόλης, έδειξε πόσο ανυπεράσπιστη είναι η Κωνσταντινούπολη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι που δεν περίμενε κανείς μετατράπηκαν σε άγρια ποτάμια και χέιμαρρους. Αλλού κατέρρευσε το οδόστρωμα. Πλημμύρισαν καταστήματα, σπίτια και υπόγειες διαβάσεις. Όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ. Για τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα είναι δύσκολο να είναι σε ετοιμότητα πόλεις που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.
Ουρανοξύστες χωρίς γεωλογικές μελέτες;
Το 60% των κτισμάτων, που είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια, κινδυνεύουν από έναν μεγάλο σεισμό. Αν λοιπόν, συνεχίζει ο καθηγητής, καταρρεύσει μόνο το 1% από αυτά, θα θρηνήσουμε 90.000 νεκρούς. Αν σκοτωθεί μόνο ένα άτομο σε κάθε κτήριο που θα καταρρεύσει, θα σκοτωθούν πάνω από 18.000 άτομα. Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμη και στα νέα κτήρια, ακόμη και στους ουρανοξύστες που τα τελευταία έτη φυτρώνουν σαν μανιτάρια, δεν πραγματοποιούνται επαρκείς γεωλογικές μελέτες.
Κι ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο, όπως επίσης θεωρούν δεδομένο έναν σεισμό πάνω από 7,2 Ρίχτερ, η μητρόπολη που συνεχίζει να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα φαντάζει ανήμπορη και περιμένει την τύχη της- έρμαιο των δυνάμεων της φύσης, χωρίς αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης, όπως τονίζουν οι επιστήμονες και οι τελευταίες εξελίξεις.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours