#


loading...

Το καλοκαίρι έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μας κάνουν να θέλουμε να φύγουμε το συντομότερο δυνατό και για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται μακριά από το κλεινόν άστυ.

Έτσι, ονειρευόμαστε αμέτρητες μέρες στα υπέροχα ελληνικά νησιά ή προορισμούς που φημίζονται για τις ονειρικές παραλίες τους. Αν γινόταν μάλιστα, θα καταναλώναμε όλο το καλοκαίρι στη θάλασσα και θα επιστρέφαμε στην πόλη τον Σεπτέμβριο, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων!

Τι λένε, ωστόσο, οι ειδικοί για την καλοκαιρινή άδεια, σχετικά με το πόσες ημέρες είναι οι ιδανικές έτσι ώστε η επανένταξη στους ρυθμούς της καθημερινότητας να γίνει ομαλά και όχι να λειτουργήσει ανασταλτικά;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, λοιπόν, ο συγκεκριμένος αριθμός ημερών καλοκαιρινής αδείας έρχεται σε συνάρτηση με την ντοπαμίνη, η οποία ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης, επηρεάζοντας την ψυχική διάθεση.


Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, Peter Vuust, «οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης με συνεχείς προκλήσεις των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες».

Μία συνήθεια, που όπως προσθέτει ο ίδιος, ακόμη και σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί έπειτα από λίγο καιρό το γραφείο και το σπίτι του.
Πόσες μέρες, λοιπόν, είναι ο ιδανικός αριθμός για τις καλοκαιρινές διακοπές;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έρχεται μέσα από το πανεπιστήμιο της Μπρέντα στην Ολλανδία, το οποίο δημοσίευσε μία σχετική έρευνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον επικεφαλής της έρευνας Jeroen Nawijn «οι δύο εβδομάδες, και όχι παραπάνω, είναι το ιδανικό διάστημα ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να πάει στο άλλο άκρο».

Αν το συγκεκριμένο διάστημα, μάλιστα, είναι μικρότερο υπάρχει «κίνδυνος» ο οργανισμός να μην είναι 100% ευχαριστημένος και να αναζητά συνεχώς περισσότερες ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης, ενώ δεν είναι απίθανο και το γεγονός να νιώθει υψηλά επίπεδα κόπωσης κατά την επιστροφή στη δουλειά.

Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...