loading...
Και σίγουρα δεν είναι αυτός που θα περιμέναμε.
«Ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος», ακούμε συχνά σε συζητήσεις που αφορούν σε ένα ξαφνικό –ή και όχι τόσο ξαφνικό!- τέλος.
Βάσει ερευνών, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θρηνεί επί μήνες την απώλεια του συντρόφου του μετά τον μεταξύ τους χωρισμό, ενώ υπάρχουν και καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας εκ των δύο εμπλεκομένων παραδέχεται πως δεν έχει ξεπεράσει το πρώην ταίρι του ακόμα και αν έχει περάσει στο επόμενο στάδιο με την επόμενη σχέση του. Αυτό της οικογένειας.
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει έναν χωρισμό τόσο επώδυνο; Η μοναξιά, η απόρριψη ή η αίσθηση πως δεν θα μπορέσουμε να ξαναείμαστε τόσο ευτυχισμένοι σε μία σχέση;
Σύμφωνα με την επιστήμη, κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά το τέλος, όλοι όμως, παρουσιάζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δυσκολεύονται αρχικά να συνειδητοποιήσουν ότι η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της και δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει. Πράγμα που κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη, κυρίως όταν ο άλλος είναι αυτός που επιλέγει να πάει παρακάτω, αφήνοντας μας μόνους.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε τον χωρισμό σχετικά πιο εύκολα. Και όταν λέμε να τον ξεπεράσουμε, το εννοούμε και με το παραπάνω.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο θέλει το «φάρμακο» κατά του ψυχοσωματικού πόνου που προκαλεί ένας ανεπιθύμητος χωρισμός, να μην είναι άλλο από τη φαινομενική καλή μας διάθεση.
Η αλλιώς, από την προσποίηση μας πως είμαστε καλά, ακόμα κι αν μέσα μας εξακολουθούμε να είμαστε κομμάτια.
«Ο χωρισμός είναι μία από τις αρνητικότερες συναισθηματικά εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και μπορεί να γίνει η αιτία για την πρόκληση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων. Στη μελέτη μας, αποδείχθηκε πως ένα placebo μπορεί να έχει πράγματι πολύ ισχυρή επίδραση στη μείωση της έντασης του συναισθηματικού πόνου.
Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο με τον καιρό είναι πως οι προσδοκίες που έχουμε στη ζωή μας έχουν μεγάλη επίδραση στην αντιμετώπιση και στην αντίληψη των βιωμάτων που μας προκαλούν πόνο. Κάνοντας αυτό που πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, θα πετύχουμε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω μελέτη.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν όσους δυσκολεύονται να υποκριθούν πως είναι καλά, να ξεκινήσουν να χαμογελούν λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Έτσι, σιγά σιγά, το είδωλό μας στον καθρέφτη παύει να μας απογοητεύει και αισθανόμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιο δυναμικά τις καταστάσεις που εξακολουθούν να μας στεναχωρούν.
Κάπως έτσι, αποδεικνύεται λάθος η άποψη που θέλει τον θρήνο να μας βοηθά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τακτική να εξωτερικεύσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να πάρουμε την απόφαση να αφήσουμε πίσω μας όσα έχουν τελειώσει.
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours