loading...
Η μηλιά ζόμπι (Hippomane mancinella, η επιστημονικής της ονομασία) είναι γνωστή και ως "Δέντρο του Θανάτου" και έχει το ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επικίνδυνο δέντρο του κόσμου.
Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα απειλητικό. Όταν όμως κάποιος αγγίξει τον φλοιό του ή δοκιμάσει τα φρούτα του μπορεί να αρρωστήσει, να τραυματιστεί ή ακόμα χειρότερα...
Πρόσφατα έγινε μια πρόσφατη πιο ενδελεχής έρευνα για την εν λόγω μηλιά, η οποία αρχικά είχε ονομαστεί "arbor de la muerte", δηλαδή "δέντρο του θανάτου" από τους Ισπανούς κονκικαστόδαρες. Το δέντρο είναι αυτόχθονο στα βόρεια της Νοτίου Αμερικής, τα νησιά Γκαλαπάγκος, τις Μπαχάμες, την Καραϊβική και μέχρι τη Φλόριντα. Όπου φύεται, συχνά θα δει κανείς πινακίδες που προειδοποιούν τους περαστικούς να μην ακουμπήσουν το δέντρο -επειδή αφήνει χημικά εγκαύματα στο δέρμα- ή να μη φάνε τους καρπούς του, που είναι τοξικοί. Από όλες τις τοξίνες στο δέντρο, το πιο γνωστό συστατικό του είναι το οργανικό σύνθετο Phorbol, το οποίο μπορεί να βρεθεί παντού, από τον φλοιό του μέχρι το χυμό του.
Πρόκειται για ένα μικρό δέντρο, με ευωδιαστούς, πράσινους καρπούς -με το παρατσούκλι "μήλα του θανάτου"- που όμως όποιος τα φάει παθαίνει επιληπτικές κρίσεις, ενώ διάρροια και κάνει εμετό. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η σύμβουλος ακτινολόγου Nicola Strickland έγραψε για την εμπειρία της όταν μπέρδεψε τα φρούτα του εν λόγω δέντρου με ένα άλλο είδος μήλο ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Τομπάγκο. Όταν η ίδια και ένας φίλος της δάγκωσαν πολύ λίγο ένα μήλο, τα στόματά τους άρχισαν να καίγονται και οι λαιμοί τους άρχισαν να πρήζονται. Επίσης οι λαιμοί τους άρχισαν να πονάνε πολύ καθώς οι λεμφαδένες τους διαποτίστηκαν από τις τοξίνες. Επέζησαν, αλλά χάρη στο ότι έκαναν μόνο μια μικρή δαγκωματιά.
Όπως αποδεικνύεται, σχεδόν κάθε τμήμα του δέντρου είναι δυνητικά θανατηφόρο. Για τον καρπό του τα είπαμε πιο πάνω. Ακόμα και ο φλοιός του όμως, όταν καεί, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μηλιά χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο διάστημα από τους αυτόχθονες της Καραϊβικής για να κάνουν βέλη δηλητηρίου και ίσως, αυτά τα βέλη να ήταν υπεύθυνα για τον θάνατο του φημισμένου Ισπανού εξερευνητή και κατακτητή Χουάν Πόνθε ντε Λεόν (συνδέθηκε στενά με τον μύθο περί της Πηγής της Νεότητας, καθώς ξεκίνησε ένα ταξίδι για την εύρεση του βασισμένος σε ιστορίες ντόπιων του Πουέρτο Ρίκο) τον 16ο αιώνα.
3otiko.blogspot.com
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours