#

loading...

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια κρίση όπως εκείνη των πυραύλων στην Κούβα, αν οι ΗΠΑ είναι αρκετά ανόητες ώστε να θέλουν μια τέτοια κρίση, και πως η χώρα του έχει το πλεονέκτημα στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Η Κρίση των Πυραύλων ξέσπασε το 1962, όταν η Μόσχα απάντησε σε μια αμερικανική πυραυλική ανάπτυξη στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα και πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Περισσότερο από πέντε δεκαετίες μετά, οι εντάσεις αυξάνονται και πάλι λόγω των φόβων της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, καθώς αποχώρησαν από μια συμφωνία-ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα σχόλια του Πούτιν, τα οποία έγιναν αργά χθες το βράδυ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθούν την προειδοποίησή του πως η Μόσχα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους πλησιέστερα στη Ρωσία εγκαθιστώντας τους δικούς της πυραύλους πλησιέστερα στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.

Για πρώτη φορά ο Πούτιν επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσινγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.


«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς (των πυραύλων μας)... σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Θα το υπολογίσετε. Mach εννέα (η ταχύτητα των πυραύλων) και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (το βεληνεκές τους)».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την προηγούμενη προειδοποίηση του Πούτιν ως προπαγάνδα, λέγοντας πως έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι η Μόσχα, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, παραβιάζει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).

Η συμφωνία, η οποία απαγορεύει στη Ρωσία και στις ΗΠΑ να εγκαθιστούν μικρού και μέσου βεληνεκούς χερσαίους πυραύλους στην Ευρώπη, πνέει τα λοίσθια αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως δεν θέλει μια κούρσα των εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας πάντως πως δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να δράσει, αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη, μερικοί από τους οποίους λέει πως θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε 10 με 12 λεπτά.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η ναυτική απάντησή του σε μια τέτοια κίνηση θα σημάνει πως η Ρωσία θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα απ' ό,τι οι ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, επειδή ο χρόνος πτήσης τους θα είναι βραχύτερος.

«Ο υπολογισμός δεν θα είναι υπέρ τους, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες, πρόσθεσε, όμως οι εντάσεις δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα.

«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος να ανεβάσουμε την αντιπαράθεση στα επίπεδα της Κρίσης των Πυραύλων κατά τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν κάποιος το θέλει, τότε εντάξει, είναι ευπρόσδεκτος. Εξέθεσα σήμερα τι θα σήμαινε αυτό. Ας υπολογίσουν (τους χρόνους πτήσης των πυραύλων)».

Δείτε κι εδώ
loading...

#


Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...