loading...

Αποτελεί μακρά παράδοση του βρετανικού BBC να παρεμβαίνει αιφνιδίως με άλλοθι τον δημοσιογραφικό μανδύα με σκοπό τη δημιουργία πολιτικού ζητήματος. Στην μακρά ιστορία του βρετανικού ΜΜΕ και πέρα από την πολυθρύλητη ανεξαρτησία του από κρατικές δομές ήταν ιστορικά και πολιτικά η αιχμή του δόρατος του Foreign Office. Υπό αυτήν την έννοια η οποιαδήποτε παρέμβαση του BBC σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπίζονται κάτω από το μικροσκόπιο διότι πιθανώς να σχετίζονται με τις μύχιες απόψεις ή σχεδιασμούς του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τίποτα δεν είναι αθώο όταν ομιλεί κανείς για παρεμβάσεις της βρετανικής διπλωματίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα ενδεχομένως να είναι το άρθρο περί «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο περιέργως δημοσιεύεται στην πιο κρίσιμη ίσως φάση που βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια με άξονα τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, το κοσσοβάρικο ζήτημα, τις προθέσεις της Σερβίας και βεβαίως την πολύ ευαίσθητη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια.

Δεν διαφεύγει της προσοχής των διπλωματικών παρατηρητών πως η παρέμβαση του BBC συμπίπτει χρονικά με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, όπου παρατηρούνται κινήσεις ανατροπής των κυβερνήσεων των χωρών αυτών με μαζικές διαδηλώσεις και πολιτικές διεργασίες. Ούτε διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι το Κόσσοβο αρνείται να συζητήσει διευθέτηση συνόρων με τη Σερβία, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ο Έντι Ράμα δηλώνει δημοσίως πως τα Τίρανα συζητούν ζητήματα συνόρων στο Κόσσοβο αλλά και με την Ελλάδα.

Μιλάμε για μία θρυαλλίδα η οποία είναι άγνωστο το πότε θα πυροδοτήσει συνολικότερες ανατροπές στα δυτικά Βαλκάνια.

Τι λέει το δημοσίευμα του BBC

Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, στο οποίο υποστηρίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα, η οποία μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Και όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Το δημοσίευμα του BBC σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία αναφέρει: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και προσθέτει: «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα». 


Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του 92χρονου κ. Φωκά, σύμφωνα με τον οποίο, «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων».

Σημειώνεται ότι ο Φωκάς είναι το μικρό όνομα του μάρτυρα, καθώς όπως αναφέρει το BBC, αυτό γίνεται για να «προστατευθεί η ταυτότητά του».

«Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του, σε ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Φωκάς αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας, ενώ, όπως δηλώνει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» ντόπια. Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες τη «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#


Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...