#


loading...

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η νηστεία επηρεάζει με θετικό τρόπο τα κιρκαδικά ρολόγια στο ήπαρ και τους σκελετικούς μύες, προκαλώντας αλλαγές στο μεταβολισμό, πράγμα που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία και προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και δημοσιεύθηκε στο Cell Reports. Ανοίγει νέους δρόμους που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διατροφικών στρατηγικών για τη βελτίωση της υγείας στον άνθρωπο.

Το κιρκαδικό ρολόι ρυθμίζει λειτουργίες του σώματος και των οργάνων του ως εγγενής μηχανισμός για τη διατήρηση της ομοιόστασης ανταποκρινόμενο στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Και ενώ τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα βιολογικά ρολόγια στους περιφερικούς ιστούς, μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές πώς η έλλειψη τροφής επηρεάζει τη λειτουργία τους και τελικά το σώμα.


«Ανακαλύψαμε ότι η νηστεία επηρεάζει το κιρκάδιο ρολόι και τις κυτταρικές αποκρίσεις που καθοδηγούνται από τη νηστεία, οι οποίες λειτουργούν από κοινού για να επιτύχουν χρονική ρύθμιση γονιδίων νηστείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Paolo Sassone-Corsi, καθηγητής Βιολογικής Χημείας στη Σχολή Ιατρικής της UCI. «Οι σκελετικοί μύες, για παράδειγμα, φαίνεται να έχουν διπλάσια ανταπόκριση στη νηστεία σε σχέση με το συκώτι».

Η έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας ποντίκια, τα οποία υποβλήθηκαν σε περιόδους νηστείας 24 ωρών.

Αναζητώντας τη βέλτιστη νηστεία

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ποντικοί παρουσίαζαν μείωση της κατανάλωσης οξυγόνου (VO2), του αναπνευστικού πηλίκου (RER) και της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που άλλαξε πλήρως όταν επανήλθε η τροφή. Αυτό συμπίπτει με τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στους ανθρώπους.



Η νηστεία είναι σε θέση να επαναπρογραμματίσει ουσιαστικά μια ποικιλία κυτταρικών αποκρίσεων, είπαν οι ερευνητές. Και πρόσθεσαν ότι η βέλτιστη νηστεία με χρονικό τρόπο είναι στρατηγικής σημασίας προκειμένου να επηρεάσει θετικά τις κυτταρικές λειτουργίες και τελικά να ωφελήσει την υγεία και να προστατεύσει από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ο Sassone-Corsi έδειξε για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ μεταβολισμού του κιρκαδικού ρυθμού πριν από περίπου 10 χρόνια, εντοπίζοντας τις μεταβολικές οδούς μέσω των οποίων οι κιρκαδικές πρωτεΐνες αντιλαμβάνονται τα επίπεδα ενέργειας στα κύτταρα.   

zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...



Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...