#


loading...



Ναι, μπορεί τα γλυκά να είναι πεντανόστιμα, όμως αυτό δεν είναι η μοναδική αιτία που έχουμε λιγούρες για αυτά. Εμπλέκονται επίσης και βιολογικοί, ψυχικοί και συναισθηματικοί παράγοντες, κάνοντας το θέμα πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι νομίζουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το χειριστούμε;

Γιατί έχουμε λιγούρες;

1) Η σχέση του σώματός μας με τη ζάχαρη
Όταν πεινάμε, οι ορμόνες μας ουσιαστικά μας ικετεύουν να λάβουμε άμεσα υψηλά επίπεδα ενέργειας από το φαγητό μας. Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να απορροφάται πολύ γρήγορα από το σώμα και να μας δίνει πολλή ενέργεια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή η ενέργεια στερεύει επίσης γρήγορα, έτσι το σώμα συνηθίζει να θέλει κι άλλη ζάχαρη. Η δουλειά μας είναι να σπάσουμε τον κύκλο. Σταδιακά, μπορούμε να μειώνουμε τα γλυκά και ταυτόχρονα να αυξάνουμε την πρόσληψη πρωτεϊνης και φυτικών ινών, αναφέρει το Ediva.


Αυτές οι δύο είναι πηγές ενέργειας που δεν μεταβολίζονται γρήγορα, αλλά μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο σώμα για πολλή ώρα. Επιπλέον, ο οργανισμός μας έχει την τάση να αποζητάει τα τρόφιμα που καταναλώσαμε όταν ήμασταν πολύ πεινασμένοι, και δυστυχώς αυτά είναι ως επί το πλείστον γρήγορο, γλυκό φαγητό. Άρα, θα πρέπει να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε εμείς την πείνα μας αντί να μας ελέγχει εκείνη.

2) Λειτουργία ως συναισθηματική στήριξη
Πόσες φορές είχαμε μια δύσκολη μέρα για οποιονδήποτε λόγο, και αυτόματα στραφήκαμε σε μια μεγάλη μπάρα σοκολάτας ή σε κάποιο σιροπιαστό γλυκάκι; Τελικά, το ότι τα γλυκά μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας. Πράγματι, η ζάχαρη ενεργοποιεί τον εγκεφαλικό υποθάλαμο, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και δυνατοί, άρα σε μεγάλες ποσότητες μας βοηθάει να διαχειριστούμε τον συναισθηματικό πόνο.

Η ίδια ακριβώς βιολογική διεργασία προκαλείται από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, κάτι που εξηγεί γιατί άνθρωποι με κακή συναισθηματική κατάσταση βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά. Παρ’ όλα αυτά, η παρόρμηση του να καταναλώσουμε κάτι γλυκό δεν κρατάει για πολύ, παρά μόνο όσο διαρκεί το πρώτο συναισθηματικό σοκ. Η λύση είναι να σχεδιάζουμε από πριν όλα μας τα γεύματα, διότι είναι πολύ πιο εύκολο να «υποπέσουμε» όταν δεν υπάρχει καθιερωμένο πρόγραμμα. Επίσης, καλό είναι στο πρόγραμμά μας να συμπεριλάβουμε και μικρές ποσότητες των γλυκών που μας αρέσουν, μιας και ο οργανισμός μας πάντα επιθυμεί σε μεγάλες ποσότητες το «απαγορευμένο».


3) Καθιερωμένη συνήθεια από την παιδική ηλικία
Ως παιδιά, είναι πολύ πιθανόν να μας έδιναν κάποιο γλύκισμα όταν ήμασταν καλοί και υπάκουοι ή αντίθετα να μας τιμωρούσαν με το να μη μας αφήνουν να φάμε γλυκό. Επιπλέον, στην κουλτούρα μας κάθε οικογενειακή ή γιορτινή στιγμή συνοδεύεται πάντα από το γλυκό της, Ως αποτέλεσμα, έχουμε μάθει να συνδέουμε την παρουσία του γλυκού με θετικά συναισθήματα, άρα είναι και φυσικό να τα αποζητάμε. Και βιολογικά να το πάρουμε, οι νευροχημικές διαδικασίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, εκλύονται στον οργανισμό όταν φάμε κάποιο γλυκό. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η συνήθεια είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα μάθησης, άρα όπως την μάθαμε μπορούμε αντίστοιχα και να την «ξε-μάθουμε».

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αποβάλουμε κάτι που καλώς ή κακώς μας αρέσει, όμως δεν είναι αδύνατον. Το μυστικό είναι να μην το κάνουμε απότομα, διότι τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας θα αντιδράσουν. Χωρίς να αποκλείσουμε εντελώς τα γλυκά σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάτι εξίσου ευχάριστο για μας ως παρηγοριά ή ανταμοιβή, ενώ όταν αντιλαμβανόμαστε ότι μας έρχεται λιγούρα, αποσπάμε το μυαλό μας με μια δραστηριότητα μέχρι να μας περάσει, κατά προτίμηση υψηλής έντασης ώστε να μας απασχολήσει πλήρως.

Το ότι κάποια συνήθειά μας ρυθμίζεται από τα συναισθήματά μας ή ακόμα και από βιολογικές διαδικασίες, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την κοντρολάρουμε. Άλλωστε, το μυαλό είναι το δυνατότερο σημείο του ανθρώπινου σώματος. Με άλλα λόγια, εάν πάρουμε πραγματικά μια απόφαση, μπορούμε να την καταφέρουμε!


Δείτε κι εδώ
loading...



Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...