#

loading...

Kαι ενώ πλήθος Κρατών έχει καταδικάσει το "Σύμφωνο Μετανάστευσης" (Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση όπως είναι ο πλήρης τίτλος του), λέγοντας πως καταργεί κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών, Πρωθυπουργός και Δήμαρχος, έτρεξαν να λάβουν μέρος στα διαδικαστικά...

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινάει σήμερα στο Μαρακές η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία για τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ στο περιθώριο των εργασιών πρόκειται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές, μεταξύ των οποίων με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκαρσές και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρμπονιέ.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Μαρακές χθες το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Στη Σύνοδο, η οποία συγκαλείται υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την επικύρωση, κατόπιν διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν, του κειμένου του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, λαμβάνει επίσης μέρος, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.



Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και άλλοι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν στη σύνοδο, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξουν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκαρσές και η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Λουίζ Αρμπουρ, η οποία θα διατελέσει και γενική γραμματέας της συνάντησης.

Το πρόγραμμα των εργασιών της συνόδου περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων κατά τη διάρκεια του διημέρου, όπου τα παρόντα κράτη-μέλη αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την πολιτική τους δέσμευση στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.


Στο πλαίσιο των συζητήσεων περιλαμβάνονται δυο μεγάλα πάνελ διαλόγου, με το πρώτο να αφορά την προώθηση δράσεων για τις δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, με βασική ομιλήτρια την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ στο δεύτερο μεγάλο πάνελ, που αφορά τις συνέργειες και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν για το μέλλον σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, κεντρική ομιλήτρια είναι η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ.

Ο Καμίνης υπέγραψε την Διακήρυξη...

 Την «Διακήρυξη των Δημάρχων» μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στη λήψη αποφάσεων για τη μετανάστευση, υπέγραψαν ογδόντα δήμαρχοι, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο περιθώριο του 5ου Δημαρχιακού Φόρουμ για την ανθρώπινη κινητικότητα, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, που διεξήχθη στο Μαρακές.

Η «Διακήρυξη των Δημάρχων» που έρχεται σε μία ιστορική συγκυρία, λίγο πριν την υιοθέτηση από τη διεθνή κοινότητα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, αναμένεται να αναγνωστεί σήμερα, για πρώτη φορά, στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών και θα θέσει τις βάσεις και τις αρχές για αυξημένη διεθνή συνεργασία των πόλεων στον τομέα της μετανάστευσης.

Στο Μαρακές ανακοινώθηκε και η δημιουργία του Συμβουλίου Δημάρχων για τη Μετανάστευση (Mayors Migration Council) «με τον δήμαρχο Αθηναίων να είναι ο πρώτος που εκλήθη να συμμετάσχει, γεγονός που συνιστά αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο η Αθήνα αντιμετωπίζει το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο (Leadership Counicl) του νεοσυσταθέντος οργανισμού Συμβούλιο μετέχουν ακόμη, οι δήμαρχοι του Λος Άντζελας, του Μιλάνου, του Μόντρεαλ, της Φρίταουν, του Αμάν, της Καμπάλα και του Μπρίστολ.


Δείτε κι εδώ
loading...



Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...