Τη δεκαετία του 1970, για τους επενδυτές χρυσού ανά την υφήλιο, το χρυσό Krugerrand ήταν η πρώτη επιλογή ενώ μόνο την περίοδο 1974-1985 εκτιμάται πως μόνο στις ΗΠΑ. εισήχθηκαν 22 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα. Ωστόσο, οι Γερμανοί είναι αυτοί που επιμένουν στην αγορά του, αφού στη χώρα μόνο πέρσι πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγής του Rand Refinery. Η τιμή του στη γερμανική αφορά είναι περίπου 1.136 ευρώ, 20€ παραπάνω απ’ ό,τι μια αντίστοιχη ράβδος χρυσού.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νόμισμα αφού δεν εκδίδεται από κάποιο αναγνωρισμένο φορέα, δεν υπόκειται σε περιορισμούς και κανόνες και φυσικά δεν διαπραγματεύεται στις αγορές. Η πρακτική αξία του «νομίσματος» είναι η αξία της ποσότητας χρυσού που το αποτελεί.
Ο χρυσός αποτελεί ασφαλές καταφύγιο ειδικά σε περιόδους κρίσης. «Υπάρχει ιστορικά μια δυσπιστία απέναντι στα χαρτονομίσματα», εκτιμά ο διευθυντής μάρκετινγκ της Rand Refinery. Η οικονομική και ευρωπαϊκή κρίση μάλλον ενέτειναν αυτή τη δυσπιστία. Όπως τονίζει και εκείνος: «Τον χρυσό μπορείς να το αγγίξεις. Είναι ανεξάρτητος από κεντρικές τράπεζες και υπολογιστές».
Δείτε κι εδώ
loading...
Post A Comment:
0 comments so far,add yours