Υλικά
2 κύβους νωπή μαγιά
50 γρ. ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 /3 φλ. χλιαρό νερό
2/3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι ½ φλ. φυτίνη λιωμένη
1 κ.γ. μαχλέπι ½ κ.γλ μαστίχα
4 ½ φλ. αλεύρι για τσουρέκι
1/4 κ.γ αλάτι
Για την γέμιση:
1 φλ. τριμμένη σοκολάτα bitter ή νηστίσιμη πραλίνα ή τρούφα σοκολάτας 1 πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα)
2 κ.σ. ζάχαρη ½ κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Για τη μαγιά:
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια για περίπου 5-10' .
Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, τον χυμό, το μαχλέπι, την μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 5'.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
Τη βάζουμε σε μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά με 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο. Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40x15 εκ., αλείφουμε με ελαχίστη φυτίνη και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φιτίλια. Τα αφήνουμε να σταθούν για 10'. Τα πλέκουμε.
Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Επειδή δεν έχει αβγά η ζύμη απλώνει, γι αυτό αν θέλετε φουσκωτό τσουρέκι χρησιμοποιήστε βουτυρωμένη φόρμα ή ταψάκι για να πάρει τον όγκο του προς τα πάνω.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ºC για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει.
Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή αφού κρυώσει το βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.
Βγάζουμε ένα μεγάλο γεμιστό τσουρέκι.
argiro.gr
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours