#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Προκλητική η Αλβανίδα υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, σε τηλεοπτική της εμφάνιση στον φιλοκυβερνητικό σταθμό Top Channel, δήλωσε πώς στη Χειμάρρα -μια ελληνική πόλη- «δεν υπάρχει Ελληνική Μειονότητα».

Σύμφωνα με την Αλβανίδα Υπουργό, «στη Χειμάρρα δεν υπάρχει Ελληνική Μειονότητα. Στη Χειμάρρα υπάρχουν Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, όπως όλοι οι Αλβανοί πολίτες, υπάγονται στους νόμους της χώρας».

Προφανώς και η Αλβανίδα Υπουργός «μπερδεύεται», για αυτό και θα τη βοηθήσουμε να τα αποσαφηνίσει.

Στη Χειμάρρα όχι μόνο υπάρχει γηγενής Ελληνική Εθνική Μειονότητα αλλά και τα μέλη αυτής, εκτός της αλβανικής υπηκοότητας, έχουν παράλληλα ελληνικές και αμερικανικές υπηκοότητες.

Η ελληνική υπηκοότητα σημαίνει ότι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αμερικανικές ότι είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Προφανώς και στην αλβανική κυβέρνηση δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειες τους στρέφονται κατά πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Εάν μάλιστα στα Τίρανα έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να «παίζουν» με τους Ευρωπαίους πολίτες, ας σκεφτούν καλά εάν μπορούν να «παίζουν» και με Αμερικανούς πολίτες.
Στόχος ο εκτοπισμός των Ελλήνων

Στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, του κομματικού βραχίονα της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».

Ο Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι «συμπεριφέρεται στην Χειμάρρα με τη νοοτροπία τσιφλικά» και κατήγγειλε ότι το σχέδιο «ανάπλασης» της πόλης έχει ως στόχο την απαλλοτρίωση περιουσιών πολιτών που αυτό-προσδιορίζονται ως Έλληνες, με στόχο τον εκτοπισμό τους.


Να σημειωθεί ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι μέλη της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας θεωρούνται όλοι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας και όχι μόνο όσοι ζουν στις μειονοτικές ζώνες που είχε ορίσει ο Χότζα.
Αυστηρή προειδοποίηση Κοτζιά

«Η Ελληνική γηγενής Μειονότητα στην Αλβανία βρίσκεται υπό την μεγάλη προστασία της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτή την περίοδο βρίσκεται και υπό την προστασία της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι:

«Το ξεκαθάρισα ξανά στον ΟΗΕ και έγινε άμεσα κατανοητό από όλες τις πλευρές, ότι αυτή η «μεταρρύθμιση» του Χότζα, ότι μειονότητα είσαι μόνο εάν είσαι σε δύο περιοχές, ενώ εάν φύγεις από το χωριό σου και πας στα Τίρανα δεν είσαι μειονότητα είναι ενάντια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η μειονότητα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλη την έκταση και όπου κι εάν βρίσκεται στην Αλβανία και επίσης εισάγαμε ως κριτήριο ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την προστασία της ιδιοκτησίας. (…) Και αυτό σε συνδυασμό σημαίνει προστασία της ιδιοκτησίας της Μειονότητας.

»Να σας εξηγήσω ποιο είναι το πρόβλημα εκεί. Επί Χότζα, δηλαδή στη δεκαετία του ’40, έγινε κρατικοποίησε αυτών των ιδιοκτησιών.

»Όταν μετά έπεσε το καθεστώς του Χότζα και έγινε η αποκρατικοποίηση δεν απεδόθησαν τίτλοι ιδιοκτησίας.

»Η Ελλάδα παλεύει να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας ώστε να υπάρχουν και νομικά κατοχυρωμένα τα δικαιώματα αυτών που θέλουν να πουλάνε ή απαλλοτριώνεται για λόγους πραγματικών αναγκών και όχι υποτιθέμενων, να μπορούν να εισπράττουν και χρήματα, διότι εδώ δεν είναι ότι μόνο πάνε και πέρνουνε την περιουσία των Χειμαρριωτών, αλλά πάνε και την πέρνουνε τσάμπα, χωρίς κόστος, χωρίς ανταλλάγματα οικονομικά. Κατά συνέπεια έχουμε πάρει μέτρα και έχουμε την υποστήριξη του Διεθνούς Παράγοντα».
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας

Το TRIBUNE σημειώνει εδώ ότι το καθεστώς της Βόρειας Ηπείρου ορίστηκε με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, η αλβανική κυβέρνηση θα είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους κυβερνήτες και τους ανώτερους υπαλλήλους.

Άλλοι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την στρατολόγηση αυτοχθόνων στη χωροφυλακή και την απαγόρευση παραμονής στρατιωτικών μονάδων αποτελούμενων από μη εντόπιους στην περιοχή, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή επανάστασης.

Προβλέπονταν επίσης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις η αλβανική θα διδάσκονταν παράλληλα με την ελληνική. Η θρησκευτική διδασκαλία, όμως, θα γίνονταν μόνο στα ελληνικά.

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αναιρέθηκε ποτέ από κάποια μεταγενέστερη συνθήκη, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανεξάρτητα εάν δεν εφαρμόστηκε ποτέ, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί.
tribune.gr
Δείτε κι εδώ
loading...


Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Αν δεν λειτουργεί το κουμπί, κάντε copy - paste
την διεύθυνση

Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...