Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον εορτασμό του «Yom Yeroushalayim», δηλαδή της επετείου ανακατάληψης της ιερής πόλης από τον στρατό του Ισραήλ το 1967 (Πόλεμος των Έξι Ημερών) και η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ αποφάσισε να βάλει στη θέση του τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνάντηση με την παρουσία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου να προσέρχονται όσο πιο συχνά μπορούν στην «αυλή των Τεμενών» στην Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν.
Το 1967 και έπειτα από μια σύντομη αλλά εξαιρετικά άγρια πολεμική σύγκρουση στο κέντρο της πόλης οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν να καταλάβουν τους ιερούς τόπους του Ισλάμ, όπου βρίσκονται τα περίφημα τεμένη, μεταξύ των οποίων και το Αλαχτσά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην παρέμβασή του αυτή, παρουσία της Χαμάς, είπε και κάτι άλλο: «Η κατάληψη των ιερών μουσουλμανικών τόπων από το Ισραήλ αποτελεί ύβρη», φράση που παραπέμπει στις εποχές του Σαλαϊντίμ και βεβαίως του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι οποίοι κατάφεραν να επανακτήσουν την Ιερουσαλήμ από τα χέρια των «απίστων».
Το Ισραήλ δεν έχασε χρόνο και απάντησε στον Ερντογάν με μία ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα: «Αυτός ο οποίος καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και φέρεται απολυταρχικά δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί».
Η όλη ιστορία άρχισε όταν με νόμο της ισραηλινής Βουλής «Κνέσετ» επεβλήθη η σιωπή κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μεγάφωνα του τεμένους Αλαχτσά, απ' όπου ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς σε προσευχή.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν αυτή η ενέργεια είναι καταδικαστέα. «Γιατί φοβούνται οι Εβραίοι την έκκληση για προσευχή;» διερωτήθηκε δημόσια ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Eίναι τόσο ανασφαλείς και τόσο λίγο σίγουροι για τον εαυτό τους;».
Για τους διεθνείς παρατηρητές έχει ανοίξει για τα καλά το κεφάλαιο της μεταφοράς και εμπορίας του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, κεφάλαιο το οποίο αφορά άμεσα και την Τουρκία. Όχι μόνον λόγω γειτνίασης αλλά και λόγω των διπλωματικών και στρατιωτικών πιέσεων που ασκεί η Άγκυρα προκειμένου να ιδιοποιηθεί ένα κομμάτι από αυτήν την οικονομική δραστηριότητα. Ενώ είχαν αρχίσει οι συνομιλίες μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας για το επίμαχο θέμα, έρχεται αυτή η νέα κρίση για να θυμίσει τα μεγάλα προβλήματα σε αυτές τις διμερείς σχέσεις, πριν από χρόνια, με την υπόθεση του πλοίου «Mαβί Μαρμαρά» και την περίφημη ιστορία της αποστολής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.
Τότε, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ είχαν καταλάβει το τουρκικό πλοίο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο Τούρκοι ακτιβιστές καθώς και μέλη του πληρώματος. Πίσω από αυτήν την υπόθεση, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, στην οποία συμμετείχαν ανεξάρτητα και Έλληνες ακτιβιστές, κρυβόταν η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας MIT καθώς και ο μηχανισμός της υπόγειας σχέσης μεταξύ Άγκυρας και της οργάνωσης των Παλαιστινίων Χαμάς.
Έκτοτε το Ισραήλ, έπειτα από παρεμβάσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, έκανε πίσω και με νόμο αποδέχθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις για τους νεκρούς Τούρκους πολίτες καθώς και για το συγκεκριμένο πλοίο, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς αλλά διακριτικά συγγνώμη για το συμβάν.
Η φράση αυτή του πρώην αρχηγού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κορυφώνει και την αντίδραση του Τελ Αβίβ έναντι της εμμονής του Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί μία επιθετική και πατερναλιστική ρητορική, διά της οποίας επιχειρεί να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως «πατερούλη του Ισλάμ» και εκφραστή των επιταγών του Κορανίου.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι Ισραηλινοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει αυτήν την επιθετική προς το Ισραήλ δραστηριότητα και στο μέλλον και πως, αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, η πρόσφατη «νίκη» του στο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να απομειώσει την αντιισραηλινή-αντιεβραϊκή πολιτική του.
Πηγή: Zougla Newsroom
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours