Υλικά
Για τους ντολμάδες:
1 λάχανο μεσαίου μεγέθους
1 κιλό γαρίδες (ή γάμπαρη που είναι πεντανόστιμη)
100 γρ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
1 μεγάλο καρότο
1 κρεμμύδι ξερό
άνιθο
μαιντανό
δυόσμο
ελαιόλαδο
αλάτι (με πολύ φειδώ)
κουρκουμά
πιπέρι
Για τον ζωμό:
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
5-6 κλαράκια μαϊντανό
τα κεφάλια από τις γαρίδες
αλάτι και πιπέρι
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό να ζεματιστεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον ζωμό με το κρεμμύδι, τα καρότα τον μαιντανό και τα κεφάλια από τις γαρίδες, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε ως να μείνει το μισό από το νερό, να είναι περίπου ένα λίτρο. Περνάμε από σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη. Ετοιμάζουμε την γέμιση, σωτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι το καρότο, τις γαρίδες τα μυρωδικά και σωτάρουμε για 5 λεπτά το πολύ. Στρώνουμε στον πάτο μια κατσαρόλας φύλλα από το λάχανο και κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο από το λάχανο βάζουμε μια κουταλιά γέμισης και τυλίγουμε σφιχτά. Αραδιάζουμε στην κατσαρόλα, χωρίς κενά ενδιάμεσα. Προσθέτουμε το ζωμό που ετοιμάσαμε, ελαιόλαδο, καλύπτουμε με επιπλέον φύλλα και βάζουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Όταν βράσει είτε πυκνώνουμε το ζουμάκι με λίγο κορνφλάουρ και μπόλικο λεμόνι ή σερβίρουμε με σκέτο λεμονάκι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η βασική ιδέα της συνταγής είναι από εδώ με αρκετές παραλλαγές για να προσαρμοστεί στα δικά μας γούστα. Είναι εξαιρετικά εύγευστο πιάτο και ό,τι πρέπει για ένα σαρακοστιανό τραπέζι.
sintagespareas.gr
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours