#
13-6-2019
loading...

Σχόλιο MATI GR: Παρακάτω θα δείτε μια ανάλυση από το zougla.gr, σχετικά με τα αίτια της συμπεριφοράς των Τούρκων και του Ερντογάν αυτή την περίοδο.
Η ανάλυση αυτή, επικεντρώνεται κυρίως στα οικονομικά οφέλη που θέλει να υφαρπάξει η Τουρκία από τους γείτονες της.
Εμείς στο MATI GR, βλέποντας πιο μακροσκοπικά το ζήτημα αυτό, θα επεκτείνουμε την ανάλυση λίγο παραπέρα... Στην ρίζα του θέματος, ώστε να αντιληφθούμε τον κίνδυνο πλήρως.

Κατ' αρχήν θα πούμε, ότι η Τουρκία σίγουρα ενδιαφέρεται να πάρει οικονομικής φύσης δύναμη απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή. Ακόμα κι από πλιάτσικο. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις αυτό έκαναν και κάνουν άλλωστε. Και η Τουρκία θέλει να λέγεται μεγάλη δύναμη. Όμως τα οικονομικά οφέλη δεν είναι ο απώτερος σκοπός της.

Ως στιγμής η Τουρκία, αυτοπροσδιορίζεται ως "περιφερειακή μεγάλη δύναμη". Οι βλέψεις της δε, είναι να διώξει το "περιφερειακή", και κάνει τα πάντα γι αυτό.
Ξέρει λοιπόν -η Τουρκία-, ότι για να κερδίσεις οτιδήποτε σ' αυτόν τον κόσμο, πρέπει να αγωνιστείς... να πολεμήσεις. Και ως στιγμής αυτό κάνει, ποικιλοτρόπως. Όχι σαν μερικούς μερικούς, που σαν γιουσουφάκια, παριστάνουν τα καλά παιδάκια... Ονόματα να μην λέμε, όπου ξέχασαν τους πρόγονους τους που είχαν την λέξη "βίος", που σημαίνει βία, για να αποδώσουν την έννοια της ύπαρξης...

Όσοι γνωρίζουν λοιπόν την φιλοσοφία της οργάνωσης των "Γκρίζων Λύκων", θα μπουν αμέσως στο μυαλό, την ψυχή των Τούρκων αλλά και στο νόημα της ανάλυσης μας.

Η θεωρεία που γέννησε τους "Γκρίζους Λύκους" λοιπόν, είναι ο "Παντουρανισμός". Η θεωρεία αυτή λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι οι Τούρκοι (ως Τουρανοί) παλιά είχαν μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτείνονταν από... την Νορβηγία έως την... Ιαπωνία. Ναι... καλά διαβάσατε. Αυτά τα παραμύθια διαδίδουν στα παιδιά τους και μάλιστα, έχουν βρει και άλλους φανατισμένους συμμάχους στο εξωτερικό, όπως στην Ουγγαρία, που θεωρείται ότι είναι της ίδιας φυλής.
Το που βασίζεται αυτό το παραμύθι πού έπλασαν; Μα στον Κεμάλ φυσικά, (Την ανιστόρητη αυτή θεωρεία του παντουρανισμού, την γέννησε ένας Ούγγρος καθηγητής και σύμβουλος του σουλτάνου στα μέσα του 19ου αιώνα) που είπε την απίστευτα κυνική ρήση "Το να παράγεις ιστορία, είναι το ίδιο με το να γράφεις ιστορία". Που σημαίνει, φουσκώστε τα μυαλά των παιδιών μας με μεγαλεπήβολα παραμύθια και αυτά όταν μεγαλώσουν -βάσει αυτών των μεγαλεπήβολων-, θα φτιάξουν μεγαλεπήβολα πράγματα.
Πρέπει να πούμε εδώ, ότι η λέξη "τούρκος" επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, θεωρείτο σχεδόν βρισιά. Ο Κεμάλ λοιπόν, βασιζόμενος στην παραπάνω ρήση του, διαμόρφωσε όπως ήθελε τα μυαλά των Οθωμανών τότε, τους έκανε τούρκους και μάλιστα Τουρανούς, που κρατάνε από ψηλή γενιά πλάθωντας ένα παραμύθι για να στήσει ομοιογένεια στο κράτος του που ήταν -και είναι- ανεμομαζώματα λαών, αλλά και για περεταίρω χρήση.

Η Τουρκία λοιπόν, με τον "νεοσουλτάνο" Ερντογάν, που έχει αποδείξει ότι έχει μέσα στην ψυχή του τα... Παντουρανικά παραμύθια, δείχνει να πιστεύει ότι, αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη ώστε να ανεβάσει τις μετοχές της Τουρκίας διεθνώς ένα σκαλί -έστω- παραπάνω, γκρινιάζοντας, δημιουργώντας προβλήματα, για να είναι απαραίτητη...
Ξέρει ότι οι μεγάλες δυνάμεις "ταΐζουν" πάντα πρώτο το παιδί που γκρινιάζει πιο πολύ και πράττει αναλόγως. Πάντα ζητάει 10 πράγματα, για να πάρει έστω το 1, που δεν θα το έπαιρνε αν δεν δημιουργούσε η ίδια το θέμα-πρόβλημα. Και ως τώρα το έχει καταφέρει. Σκοπός της Τουρκίας λοιπόν, είναι το να φτάσει σε σημείο να είναι ισότιμος συνομιλητής για όλους και για όλα, διότι νιώθει πως, δεν μπορεί ένας... ένδοξος λαός Τουρανών απόγονων, να είναι τσιράκι τυχάρπαστων Δυτικών Ελληνογενών λαών, που είναι διεφθαρμένοι και ανήθικοι... (Η Τουρκία δε, έχει στήσει διπλωματική και οικονομική παρουσία σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη με οργάνωση και σχέδιο, αλλά και στρατιωτικές βάσεις σε Αφρική, Βαλκάνια και Κατάρ.). Γι αυτό και η υπεροψία ενίοτε στις αντιδράσεις διάφορων Τούρκων σε αντιπαραθέσεις με τους ξένους.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά τα γνωρίζουν και οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι, αλλά και οι Κινέζοι. Αυτό όμως, δεν είναι καθησυχαστικό για εμάς, μιας και οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν αποδείξει ότι, δεν πολεμούν τις διεθνείς πολιτικές ανωμαλίες, αλλά προσπαθούν να τις χειραγωγήσουν για δικό τους συμφέρον, με φρικτά αποτελέσματα συνήθως. Βλέπε φανατικό ισλάμ, αλλά και τα αποτελέσματα στην Κύπρο, που έβαλαν τους Τούρκους στην Μεγαλόνησο, για δικούς τους λόγους. 


Έως τώρα, η Τουρκία παρουσίαζε μια αγελαία συμπεριφορά. "Γάβγιζε" δηλαδή όσο την έπαιρνε και μόλις έβλεπε τα δύσκολα έβαζε την ουρά στα σκέλια, με όσο πιο κομψό τρόπο μπορούσε. Πλέον, βλέποντας την σύγχυση των Δυτικών που τρέμουν μην χαλάσουν οι οικονομικές ισορροπίες, (πράγμα που δεν ενδιαφέρει τον Ερντογάν, μιας και έχει μεταμορφωθεί σε δικτάτορα κανονικό. Αν πχ. έπεφτε η Λίρα Αγγλίας, ή το Ευρώ 40% όπως έπεσε η Λίρα Τουρκίας, θα είχαμε συνταρακτικές αλλαγές...) δείχνει χαρακτηριστικά "αρκούδας" που είναι διατεθειμένη να μαλώσει κανονικά... Το αν θα το παρατραβήξει το σκοινί δεν ξέρουμε -και μάλλον δεν θα το κάνει αν βρει την πρέπουσα αντίσταση-, όμως το παιχνίδι εξαρτάται από τις πραγματικά μεγάλες δυνάμεις και την δική τους στάση.

Όσοι λοιπόν, πιστεύουν ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται μόνο για τα πετρέλαια των πέριξ θαλασσών, έχουν απλά επιφανειακή άποψη για το θέμα. 
Τα κέρδη από θαλάσσιες γεωτρήσεις, δεν αποδίδουν κέρδη όπως οι χερσαίες γεωτρήσεις των Αράβων. Μπορεί οι Νορβηγοί να έγιναν ζάμπλουτοι από θαλάσσιες γεωτρήσεις, όμως αυτοί είναι μόνο 5 εκατομμύρια άνθρωποι -όχι 80 εκατομμύρια όπως οι Τούρκοι-, με αποτέλεσμα το μέρισμα να είναι μεγάλο.
Εσείς, αν το μηνιαίο εισόδημα σας είναι π.χ. 1000 ευρώ, θα κάνατε μια πολυέξοδη φασαρία, επειδή κάποιοι σας δημιουργούν εμπόδια στο να κερδίσετε ακόμα 10 ευρώ; (για τέτοια κέρδη μιλάμε σε σχέση με το ΑΕΠ. Τα περισσότερα κέρδη φεύγουν στα έξοδα και στις πετρελαϊκές). 
Το πρόβλημα όπως βλέπετε, δεν είναι οικονομικό αλλά πολύ βαθύτερο και κάποιοι πρέπει να δείξουν τα δόντια τους...
-----

Με ένα tweet που ανήρτησε το πρωί της Πέμπτης στον λογαριασμό του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς το σύνολο των εκκρεμοτήτων που αυτήν τη στιγμή διαχειρίζεται η Άγκυρα.
Το κείμενο του Ερντογάν συμπεριλαμβάνει έξι σημεία:
1. Οι S-400 έχουν αγοραστεί. Είναι δεδομένο.
2. Για τo πρόγραμμα των F-35 δεν είμαστε μόνον πελάτες αλλά και παραγωγοί.
3. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε εξελίξεις και κανένα βήμα χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
4. Θα σπάσουμε σε κομμάτια τον διάδρομο τρομοκρατίας που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Θα τον κάνουμε θρύψαλα και θα ενεργήσουμε όπως κάναμε στο Αφρίν και στο βόρειο Ιράκ. Θα το ξανακάνουμε και ανατολικά του Ευφράτη.
5. Θα σπάσουμε τις οικονομικές αλυσίδες που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στα πόδια μας.
6. Αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια πολιτικής αστάθειας που παίζονται και δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα.

Με αυτά τα έξι σημεία ο Ταγίπ Ερντογάν απαντά και παίρνει θέση απέναντι στο σύνολο των στρατηγικών επιλογών τις οποίες καλείται να επιλέξει.

Συμπέρασμα 1: Δεν τίθεται ζήτημα εγκατάστασης των ρωσικών S-400 στην Τουρκία. Δεν πρόκειται πλέον για ένα «οπλικό σύστημα» αλλά για εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Ο Ταγίπ Ερντoγάν διάλεξε ποια πλευρά θα ικανοποιήσει και ποιο θα είναι το μικρότερο κόστος. Επέλεξε λοιπόν τους Ρώσους, διότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μείζον ζήτημα ασφαλείας στη βόρειο Συρία και στο βόρειο Ιράκ με τους Κούρδους. Βρίσκεται στη Συρία ελέω Ρώσων και μόνον και ξέρει πως αν η Μόσχα δυσαρεστηθεί, τότε δεν έχει κανέναν τρόπο να παραμείνει με ασφάλεια στα συριακά εδάφη.
Συμπέρασμα 2: Ρίχνει «λευκή πετσέτα» με τα F-35 προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πως θα υπάρξει οικονομικό ζήτημα με την αποχώρηση των Τούρκων από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού. Ήδη όμως οι Αμερικανοί έχουν προωθήσει εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στην αγορά των αεροσκαφών αλλά και εναλλακτικούς partners για το πρόγραμμα κατασκευής τους.

Συμπέρασμα 3: Το τρίτο σημείο του μανιφέστου Ερντογάν αφορά στην Κύπρο. Εκεί επικεντρώνεται και το στρατηγικό ενδιαφέρον της Άγκυρας κι όχι, όπως φαίνεται από τα συμφραζόμενα, στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία επιθυμεί να έχει λόγο και, άρα, μερίδιο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά και τους δρόμους εμπορίας του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Διεκδικεί, δηλαδή, ποσοστό και άρα, εν μέσω κραυγών και κάποιων στρατιωτικών κινήσεων, επιχειρεί στην ουσία να διαπραγματευτεί.
Συμπέρασμα 4: Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο σημαντικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει το «μανιφέστο» του και το οποίο έχει να κάνει με το μείζον θέμα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία. Από τη μία ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα πως η Άγκυρα θα διαδραματίζει στο μέλλον αποφασιστικό ρόλο ανατολικά του Ευφράτη και άρα θα μπορεί να ελέγχει τους Κούρδους της Συρίας. Από την άλλη περιγράφει και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στην περιοχή αυτή, την οποία χαρακτηρίζει ως «διάδρομο τρομοκρατίας». Ωστόσο, πρόκειται για την παραδοχή της πραγματικότητας ως προς τη διαφαινόμενη προοπτική ανάκτησης ρόλου από το κουρδικό στοιχείο και άρα αποκοπής της Τουρκίας στα νότια σύνορά της. Ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνεται πλήρως πως έχει πέσει στην παγίδα, αφού η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τη διάθεση της Μόσχας, η οποία «επιτρέπει» προς το παρόν την όποια τουρκική παρουσία.
Συμπέρασμα 5: Ο Ερντογάν, αν και εκτός πραγματικότητας, επιχειρεί να ανεβάσει το ηθικό στην εσωτερική αγορά του προσποιούμενος πως θα σπάσει τις οικονομικές αλυσίδες με τις οποίες κάποιοι επιχειρούν να «δέσουν» την Τουρκία. Ευθεία αναφορά, δηλαδή, στις επερχόμενες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις. Πρόκειται, επίσης, για ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και στη διακίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στις μεταξύ τους διατραπεζικές συναλλαγές που συμπεριλαμβάνουν και τη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού της Τεχεράνης. Αυτές οι δραστηριότητες εμπίπτουν στο πλαίσιο του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν.
Συμπέρασμα 6: Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πλήρως πως ο εσωστρεφής χαρακτήρας των επιλογών του τον θέτει εκτός διεθνών σχεδιασμών για τον επόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο με τις συμμαχίες που έχει επιλέξει (Ρωσία, Ιράν). Αν και διατρανώνει πως η Τουρκία δεν θα πέσει στην παγίδα, εντούτοις η αναφορά του αυτή στο κείμενο έξι σημείων που ανήρτησε στο Twitter «μεταφράζει» την αγωνία της Άγκυρας για τα μελλούμενα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Τουρκίας διαισθάνεται πως οι επιλογές του στη διεθνή σκηνή έχουν άμεσες επιπτώσεις στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών εντός της χώρας. Προειδοποιεί, λοιπόν, τους εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους καθώς κι όλους εκείνους που απεργάζονται σχέδια ανατροπής του. Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν απειλείται και αντιδρά.
To κείμενο των έξι σημείων του Ερντογάν:


--------------
Translate in turkish from Google
Öncelikle, Türkiye'nin kesinlikle nereden geldiği ile ekonomik güç elde etmekle ilgilendiğini söyleyeceğiz. Yağmadan bile. Bütün büyük güçler yaptı ve yaptı. Ve Türkiye'ye büyük bir güç denmek istiyor. Ancak ekonomik faydalar nihai amacı değil.

Şimdiye kadar, Türkiye “bölgesel büyük bir güç” olarak tanımlanmaktadır. Onun özlemleri "çevresel" yi sürmek ve bunun için her şeyi yapmak.
Bu yüzden Türkiye'yi biliyor, bu dünyada bir şey kazanmak için savaşmak için savaşmak zorundasın. Ve şimdiye kadar, çeşitli şekillerde yapar. Viski tonları gibi, iyi çocukları betimleyen bazıları gibi değil ... Şiddet anlamına gelen "yaşam" kelimesini atalarının nerede unuttuklarını söylememek için isimler ...

Öyleyse "Gri Kurtlar" örgütünün felsefesini bilenler hemen Türklerin ruhunu, aynı zamanda analizimizin anlamını akla sokacaklar.

"Gri Kurtlar" ı doğuran teori "Panturizm" dir. Bu teori, Türklerin (Turanlar gibi), Norveç'ten Japonya'ya uzanan büyük bir imparatorluğa sahip olduklarını çok az veya hayır diyor. Evet ... iyi okuyorsun. Bu masallar çocuklarına yayıldı ve Macaristan'da olduğu gibi aynı ırktan sayılan diğer fanatik müttefikleri buldular.
Bu masal neye dayanıyor? Ancak elbette Kemal’e (Bu tanınmayan bu panterizm teorisi, onunla birlikte inanılmaz derecede alaycı bir deyiş, “Tarih yazmakla aynı şekilde yazmaktır” diyen bir Macar profesörü ve padişah danışmanı tarafından doğdu). Bu, çocuklarımızın aklını büyük masallarla doldurmak ve büyüdüklerinde - bu muhteşem olanlarla - harika şeyler yapacaklar.
Burada bir Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki "Türk" kelimesinin bakire sayıldığını söylemek zorundayız. Bu nedenle, Kemal, o zamanlar Osmanlı zihinlerini istediği şekilde şekillendiren ifadesine dayanarak, halklarının yel değirmeni olan homojenliğini inşa etmek için bir peri masalı yaratarak, onları yüksek nesilden uzak tutan Türkleri ve gerçekten de Tura'ları yaptı. aynı zamanda daha fazla kullanım için.

Türkiye, bu nedenle, "neo-sultan" ile ruhunda olduğu kanıtlanan Erdoğan, Pan-Türk hikayeleri, bu dönemin Türkiye'nin uluslararası paylarını yükseltmek için uygun olduğuna inanıyor gibi görünüyor - - yukarıda, homurdanma, problem yaratma, gerekli olma ...
Büyük güçlerin her zaman en çok karıştığı ve aynı şeyi yapan çocuğu “beslediğini” bilir. Her zaman 1'den 1 almasını ister, ki eğer problemi kendisi yaratmazsa, almazdı. Ve şimdiye kadar başardı. Türkiye'nin amacı, herkes için herkes için eşit bir muhatap olma noktasına ulaşmaktır, çünkü Osmanlı halklarının şanlı bir halkının, yozlaşmış, yozlaşmış ve ahlaksız olan Batı Hellen halklarının alay konusu olamayacağını düşünmektedir. (Türkiye, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde organizasyon ve tasarımla diplomatik ve ekonomik bir varlığa sahip, aynı zamanda Afrika, Balkanlar ve Katar'da askeri üslere sahip). Bu nedenle kibir bazen yabancılara karşı tartışmalı olarak çeşitli Türklerin tepkilerinde ortaya çıkar.

Yukarıdakilerin hepsi elbette hem ABD hem de Ruslar ve aynı zamanda Çinliler tarafından biliniyor. Ancak bu bizim için güven verici değil, çünkü bizim büyük güçlerimiz uluslararası politik anormalliklerle savaşmadıklarını ancak onları kendi çıkarları için manipüle etmeye çalıştıklarını, genellikle korkunç sonuçlar elde ettiklerini kanıtladılar. Fanatik İslam'ı, aynı zamanda Türkleri kendi nedenleriyle Megalonisos'a sokan Kıbrıs'taki sonuçları görün.


Şimdiye kadar, Türkiye hevesli bir davranış sergiledi. “Gavieze”, yani, onu çekerken ve kuyruğunu bacaklarına koymanın en zarif yolu ile zorlandığını görüyordu. Şimdi, mücadele eden Batılıların kargaşasını görmek, mali dengeyi bozmaz (bu, normal bir diktatöre dönüştürüldüğü için Erdoğan'ın ilgisini çekmez). titrek değişiklikler yapardık ...) normal bir şekilde savaşmaya istekli bir "ayı" nın özelliklerini gösterir ... Halattan geçip geçmeyeceğimizi bilmeyiz - ve eğer doğru direnci bulursak muhtemelen yapmaz - ama oyun bağlıdır gerçekten büyük güçler ve hak veya tutum.

Türklerin sadece denizlerin etrafındaki petrolle ilgilendiğini düşünenler, konuyla ilgili yüzeysel.
Deniz sondajı kazancı, Arap kara sondajı gibi kar getirmez. Norveçliler açık deniz sondajlarında dolaşmış olabilirler, ancak sadece 5 milyon insanlar - Türkler gibi 80 milyon değil - ve temettü büyük.
Siz, eğer aylık geliriniz örn. 1000 euro, gülünç bir büstü yapar mısın, çünkü bazılarınız 10 euro daha kazanmada engel oluşturuyor mu? (bu kazançlar için GSYİH hakkında konuşuyoruz, kazanımların çoğu petrole ve petrole gidiyor).
Gördüğün problem ekonomik değil, ama daha derin ve bazılarının dişlerini göstermesi gerekiyor.
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...