#

loading...



Πρόκειται για μια βιταμίνη εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας.

Συντίθεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα και επίσης προσλαμβάνεται και μέσω της διατροφής από συγκεκριμένες τροφές.

Βασικές λειτουργίες της είναι η ενδυνάμωση του σκελετού, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η προστασία της καρδιάς, η απώλεια βάρους ή ακόμη και η προστασία από τον καρκίνο.

Η έλλειψη βιταμίνης D συχνά δεν γίνεται αντιληπτή, αφού τα τυπικά συμπτώματά της είναι πολλές φορές ήπια ή παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, σύμφωνα με το womenshealthmag.com.

Ωστόσο, μπορούμε να καταλάβουμε εάν τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό μας είναι επαρκή ή αν έχουμε έλλειψη, με ένα απλό τεστ πέντε ερωτήσεων.

1. Ιδρώνετε πολύ ακόμη κι όταν δεν γυμνάζεστε;

Η έντονη εφίδρωση σε στιγμές χαλάρωσης ή όταν οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές αποτελεί ένδειξη για έλλειψη βιταμίνης D. Συχνά η έντονη εφίδρωση εκδηλώνεται αρχικά στην περιοχή του κεφαλιού.


2. Κάνετε ανήσυχο ύπνο;

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποδεικνύει ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D εκδηλώνουν συχνότερα προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία ή διακοπτόμενο ύπνο.

3. Πάθατε πρόσφατα κάποιο κάταγμα;

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι το δίδυμο των θρεπτικών συστατικών που εξασφαλίζουν καλή σκελετική υγεία. Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό είναι χαμηλά, τότε «διαρρέει» ασβέστιο από τα οστά και περνά στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή να επιδεινώσει την οστεοπόρωση, όπως αναφέρει το onmed.gr.

4. Αρρωσταίνετε εύκολα;

Η βιταμίνη D είναι χρήσιμη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, οπότε η ευπάθεια σε ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη έλλειψης. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που οι ιώσεις είναι συχνότερες τους χειμερινούς μήνες, αφού η λιγοστή ηλιοφάνεια δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να συνθέσει με φυσικό τρόπο τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D.

5. Έχετε κακή διάθεση τελευταία;

Η έλλειψη βιταμίνης D συχνά συνυπάρχει με ένα επίμονο αίσθημα μελαγχολίας και θλίψης. Θεωρείται ότι η βιταμίνη D επιδρά σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη ή αλληλεπιδρά με νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη.


Δείτε κι εδώ
loading...

#




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...