#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR


Υλικά Συνταγής

    4-4
    5 κιλά αρνί (1/2 αρνί
    χεράκια και πλάτη
    το πάνω μέρος)
    1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    1 συκωταριά
    1 μεγάλη μπόλια-μαντίλα
    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
    ψιλοκομμένα
    2 λεμόνια
    3 φλ. τσαγ ρύζι Καρολίνα
    1 γεμάτη κ.σ. πελτέ
    1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
    1/2 ματσάκι άνηθο
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    200 γραμμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε καρεδάκια
    2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
    2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
    10 μεγάλες πατάτες

Εκτέλεση



Βάζουµε το ρύζι σε µπολ µε νερό και το αφήνουµε να σταθεί για 30΄. Στη συνέχεια το ξεπλένουµε σε σουρωτήρι µε µπόλικο κρύο νερό, µέχρι το νερό που θα βγαίνει να είναι διάφανο. Στύβουµε 1 λεµόνι στο ρύζι και το αφήνουµε να στραγγίσει καλά. Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά, να αλλάξει χρώµα. Την αφήνουµε να κρυώσει και την ψιλοκόβουµε. Βουτάµε την µπόλια σε µπολ µε χλιαρό νερό για να ανοίξει και να µπορούµε να την απλώσουµε. Ξεπλένουµε την αρνίσια πλάτη. Την τρίβουµε µέσα κι έξω µε µια λεµονόκουπα. Την αλατοπιπερώνουµε καλά µέσα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και ρίχνουµε τα ξερά κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να γίνουν διάφανα για λίγα λεπτά. Προσθέτουµε τη συκωταριά και τα φρέσκα κρεµµυδάκια και τα σοτάρουµε για 5΄-6΄.

Προσθέτουµε το ρύζι και ανακατεύουµε καλά να λαδωθεί. Ρίχνουµε τον πελτέ και τον τρίβουµε στη βάση της κατσαρόλας. Σβήνουµε µε το κρασί. Προσθέτουµε 1 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουµε για 3΄-4΄. Η γέµιση πρέπει να είναι ζουµερή. Πασπαλίζουµε τη γέµιση µε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουµε. Αφήνουµε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουµε το τυρί. Γεµίζουµε το αρνί µε τη γέµιση και το ράβουµε µε βελόνα και κλωστή. Το αλατοπιπερώνουµε απ’ έξω καλά. Καθαρίζουµε τις πατάτες, τις κόβουµε κυδωνάτες και τις στρώνουµε σε βαθύ ταψί. Τις αλατοπιπερώνουµε και τις πασπαλίζουµε µε τη ρίγανη και το θυµάρι. Προσθέτουµε 2 φλ. τσαγιού νερό. Βάζουµε επάνω το γεµιστό αρνί. Το καλύπτουµε µε την µπόλια, το σκεπάζουµε. Καλύπτουµε το ταψί µε λαδόκολλα και από πάνω µε αλουµινόχαρτο. Το στρίβουµε καλά στο χείλος του ταψιού, να σφραγίσει. Το ψήνουµε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC, για 3 ώρες και 30΄. Έπειτα το ξεσκεπάζουµε και το ψήνουµε για 30΄ ακόµα, µέχρι να ροδίσει καλά
Η συµβουλή µου:
Θα γίνει ακόµα πιο ωραίο το αρνί αν το ψήσετε από το προηγούµενο βράδυ -όλη νύχτα- στους 100οC και το πρωί δυναµώσετε το φούρνο, ξεσκεπάσετε το ταψί και αφήσετε το κρέας να ξεροψηθεί και να ροδίσει.
argiro.gr




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...