loading...
Λέμε ότι οι ορμόνες είναι σημαντικές για τις γυναίκες. Κάνουμε όμως λάθος αφού οι ορμόνες είναι εξίσου σημαντικές και για τους άντρες. Και μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τη τεστροστερόνη υπάρχουν όμως και άλλες ορμόνες που στη πραγματικότητα «εξουσιάζουν» τον οργανισμό σου.
Μάθε ποιες είναι αυτές:
- Τεστοστερόνη
Είναι η ορμόνη που κυριαρχεί περισσότερο στο ανδρικό σώμα και παράγεται από τους όρχεις. Επηρεάζει δε το ανδρικό σώμα και τις λειτουργίες του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μέχρι την έναρξη της εφηβείας η παραγωγή της είναι πολύ χαμηλή. Από την εφηβεία και μετά όμως επικρατεί σε όλες τις ηλικίες μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αρρενοποίηση του άνδρα τη μυϊκή του δύναμη καθώς και για τη σεξουαλική του επιθυμία και ικανότητα. Η παραγωγή της συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανδρικού σωματότυπου και δευτερευόντων χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου ενώ συμβάλει ακόμα στην ύπαρξη της λίμπιντο και στην επίτευξη στύσης. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι 270-1.100 ng/dl.
Στους άνδρες δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που να προκαλούν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης. Συχνά όμως γίνεται χρήση της τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ως αναβολικών με μορφή χαπιών ή ενέσεων για αύξηση της μυϊκής μάζας της δύναμης και της αντοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αυξημένα επίπεδά της εκτός από την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης μπορεί να ευθύνονται και για τη μετατόπιση του λίπους στην κοιλιά την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος της πλάτης η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονη τριχοφυΐα την τριχόπτωση στο κεφάλι και την αύξηση της κακής χοληστερίνης (LDL). Επιπλέον επηρεάζουν τη διάθεση προκαλώντας εκνευρισμό και επιθετικότητα.
Τα μειωμένα επίπεδά της στον ανδρικό οργανισμό σχετίζονται με μείωση της μυϊκής μάζας και αντοχής αραίωση της συχνότητας ξυρίσματος και της τριχοφυΐας στο σώμα αύξηση του λίπους και αλλαγή της κατανομής του στο σώμα (αντίστοιχη με εκείνη του γυναικείου σώματος) εμφάνιση οστεοπόρωσης και πόνου στις αρθρώσεις εξάντληση, δυσκολία συγκέντρωσης κακή διάθεση που κάποιες φορές φτάνει στα όρια της κατάθλιψης διαταραχές ύπνου (αϋπνία), έλλειψη ενεργητικότητας μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Η μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης οφείλεται συχνά σε τραυματισμούς ή χρόνιες φλεγμονές στους όρχεις (π.χ. ορχίτιδα) επιβαρυντικές θεραπείες (π.χ. ακτινοβολίες χημειοθεραπείες) χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικά ηρεμιστικά κορτικοστεροειδή) χρόνια σοβαρά νοσήματα, διαταραχές της υπόφυσης (π.χ. όγκοι”,” φλεγμονές”,” υπερέκκριση προλακτίνης) καθώς και σε σοβαρού βαθμού παχυσαρκία (όταν ο Δ.Μ.Σ. ξεπερνά το 35). Η παχυσαρκία και ειδικότερα το ενδοκοιλιακό λίπος έχουν την τάση να μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα”,” τα οποία με τη σειρά τους καταστέλλουν την παραγωγή της τεστοστερόνης.
Θυρεοειδικές
Στους άνδρες οι διαταραχές στον θυρεοειδή δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες αλλά πρέπει πάντα να τις ελέγχουν ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικών θυρεοειδοπαθειών. Διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν από μικρές ηλικίες ακόμη και πριν την εφηβεία. Με την πάροδο των δεκαετιών όμως αυξάνεται η συχνότητά τους. Όταν δεν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής παρατηρείται υποτονία κούραση πτώση του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και τριχόπτωση δυσκοιλιότητα άσχημη διάθεση και τάση υπνηλίας. Όταν είναι υπερδραστήριος αντίθετα παρατηρείται υπερένταση εκνευρισμός και ευερεθιστότητα ταχυκαρδίες αρρυθμίες ιδρώτας ευαισθησία στη ζέστη απώλεια βάρους υπέρταση αϋπνίες και διάρροια.
Κορτιζόλη
Όταν ο οργανισμός βιώνει συνθήκες ψυχολογικής ή σωματικής πίεσης ή κινδύνου (π.χ. τραυματισμό πυρετό, πόνο, άγχος) τότε αυξάνεται πιο πολύ η έκκρισή της για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για την άμυνα του οργανισμού. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται και «ορμόνη του στρες». Οι μεταβολή στην παραγωγή της κορτιζόλης προκαλεί η έκθεση σε έντονα ή χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα. Πέραν αυτού όμως η έκκρισή της αυξάνεται αργά με την πάροδο της ηλικίας.
Τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης προκαλούν υπέρταση αυξάνουν τη χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα ευνοούν τη λιπογένεση και κυρίως την εναπόθεση ενδοκοιλιακού λίπους προκαλούν ταχυπαλμίες καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού και δημιουργούν την αίσθηση δυσφορίας ή δυσθυμίας. Αντίθετα η μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης που συχνά προκαλείται από βλάβες των επινεφριδίων της υπόφυσης ή από επιπλοκές φαρμάκων προκαλεί ανορεξία, απώλεια βάρους, κόπωση, υπόταση ή ακόμα και υπογλυκαιμία.
Αδρεναλίνη
Παράγεται στον εγκέφαλο και στα επινεφρίδια και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό και σωματικό στρες. Αυξομειώσεις παρατηρούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Σε υψηλά επίπεδα προκαλεί ταχυκαρδίες υπέρταση και αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενώ σε χαμηλά επίπεδα αυξάνει το σωματικό βάρος λόγω μείωσης του μεταβολικού ρυθμού και των καύσεων.
Αυξητική ορμόνη
Ευθύνεται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας του σώματος καθώς και για τη σωματική αντοχή. Η παραγωγή της σωματοτροπίνης από τον οργανισμό μειώνεται συνεχώς μετά τα 25 με αποτέλεσμα στην ηλικία των 65 ετών να έχει πέσει στο 1/3 των αρχικών της επιπέδων. Η μείωση της αυξητικής ορμόνης σε συνδυασμό με την ήπια αύξηση της κορτιζόλης μειώνει τη μυϊκή και οστική μάζα αυξάνει το λίπος του σώματος και δημιουργεί ένα αίσθημα έντονης κόπωσης. Η υπερέκκρισή της αυξάνει τη μυϊκή μάζα (γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί και ως αναβολικό) αλλά μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
Δείτε κι εδώ
loading...
Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Post A Comment:
0 comments so far,add yours