#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Υλικά Συνταγής

    Για τη ζύμη

    2 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

    2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

    1 ποτήρι χλιαρό γάλα

    ½ κ.γλ. θυμάρι

    ½ κ.γλ. ρίγανη

    1 κ.γλ. αλάτι

    ½ κ.γλ. ζάχαρη

    Για τη γέμιση

    ½ φλ. σάλτσα ντομάτας (στεγνή

    χωρίς πολύ ζουμί)

    4 φέτες ζαμπόν

    2 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα (ή άλλο κίτρινο τυρί)



Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για την πίτσα ρολό. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και λίγο-λίγο ρίχνουμε το χλιαρό γάλα. Με ένα κουτάλι αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα. Σε αυτό το σημείο θα κολλάει λίγο.

Παίρνουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει πια στα χέρια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό, μακρόστενο φύλλο (30-40 εκατοστά).

Αλείφουμε το φύλλο με τη σάλτσα, απλώνουμε πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο, το τυρί και την πιπεριά. Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρόλο και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε 14 φέτες.

Με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαδωμένο (καλύτερα αντικολλητικό) σκεύος.

Ψήνουμε την πίτσα στους 180 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά. Αν η σάλτσα μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ώστε να ρουφήξει τα πολλά υγρά.

Εκτέλεση

Για το κλασικό τζατζίκι πλένουμε το αγγούρι, το στεγνώνουμε και το τρίβουμε με τη φλούδα του. Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθεί. Το στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα περιττά υγρά και το βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον. Δοκιμάζουμε την οξύτητα της γεύσης και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι. Τέλος, προσθέτουμε το ή τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και παγώνουμε στο ψυγείο.

Μυστικά για το τέλειο τζατζίκι

Αν δεν αγαπάτε πολύ τη γεύση του ωμού σκόρδου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκορδόλαδο αντί για λάδι. Δηλαδή αλέθουμε 4 σκ. σκόρδο με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί. Βάζουμε το σκορδόλαδο σε ένα βάζο και αφήνουμε να κατακαθίσει όλο το σκόρδο. Χρησιμοποιούμε όσες κουταλιές από το αρωματισμένο λάδι χρειαζόμαστε για την κάθε συνταγή. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε με σκορδόλαδο και θα ανακαλύψετε άλλη διάσταση στη γεύση των φαγητών σας.

Το τζατζίκι μπορούμε να το μεταμορφώσουμε προσθέτοντάς του διάφορα λαχανικά, όπως στο Τζατζίκι Λαχανικών, ή να του αλλάξουμε το χρώμα και τη γεύση τελείως όπως στο Τζατζίκι με παντζάρι.

Είναι πολύ βασικό, για να κρατήσει στερεή και πυκνή υφή, το γιαούρτι να είναι στραγγιστό και το αγγούρι που θα επιλέξουμε να είναι λεπτό, σφιχτό και χωρίς καθόλου σπόρους. Πολύ βασικό είναι να σφίξετε και να στραγγίσετε το αγγούρι πριν το βάλετε στο τζατζίκι.
argiro.gr



Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά

Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...