#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Νομίζετε ότι τα ιατρικά τεστ έχουν σίγουρο αποτέλεσμα; Σκεφτείτε το ξανά. Όπως έχουμε δει αυτό το καλοκαίρι, μαι μεταγραφή δεν ολοκληρώνεται αν ο ποδοσφαιριστής δεν περάσει τους αυστηρούς ελέγχους των ομάδων.

Για να ανακαλύψει περισσότερα, το FourFourTwo ήρθε σε επαφή με τον επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Μπλάκμπερν, Νέιβ Φεβρ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην Rugby League της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι επίσης μέλος της Ποδοσφαιρικής Ιατρικής Ένωσης.«Είναι όπως όταν πηγαίνεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αμάξι. Μπορείς να πάρεις το ρίσκο και να θεωρήσεις ότι είναι εντάξει βασιζόμενος σε όσα βλέπεις, αλλά αν είσαι έξυπνος θα επενδύσεις αφού ελέγξεις το αυτοκίνητο σε ειδικό. Όταν βλέπεις τα χρήματα που πληρώνονται οι παίκτες, είναι στην πραγματικότητα προς όφελος των συλλόγων να διαβεβαιώσουν ότι αυτό που αγοράζουν λειτουργεί σωστά! Αλλά όπως κάθε ποδοσφαιριστής είναι διαφορετικός, έτσι είναι και τα ιατρικά. Διαφορετικά. Οι απαιτήσεις του συλλόγου, η σύνοψη του προπονητή, η ηλικία, η θέση, το ιατρικό ιστορικό, όλες αυτές οι μεταβλητές αλλάζουν συνεχώς.

Δεν υπάρχουν στάνταρ ιατρικά τεστ. Κάθε σύλλογος έχει το δικό του τρόπο. Συνήθως ένας παίκτης έρχεται στο σύλλογό μας μετά από διήμερα ιατρικά τεστ, αν και την τελευταία μέρα τον μεταγραφών, δεν έχεις τη δυνατότητα για τέτοιες πολυτέλειες. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή, του γιατρού και του τιμ φυσικής κατάστασης, είναι να δώσει όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στον προπονητή και στα στελέχη του συλλόγου, προκείμενου να πάρουν την τελική απόφαση.

Υπάρχουν στοιχεία - κλειδιά στις περισσότερες εξετάσεις. Ένας έλεγχος για τυχόν καρδιακά ζητήματα είναι ένα από αυτά. Από τότε που ο Φαμπρίς Μουάμπα έπαθε το επεισόδιο με την καρδιά του, οι σύλλογοι είναι ακόμα πιο προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα. Παίκτες άνω των 24 ετών ιδανικά θα πρέπει να περνούν κάθε χρόνο ελέγχους για να εντοπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Το timing της μεταγραφής θα επηρεάσει επίσης τα πράγματα. Για την περίοδο του Ιανουαρίου, κοιτάς συνήθως για παίκτες σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Σπάνια θα δεις ένα σύλλογο να παίρνει τραυματία αυτή την περίοδο, αν και η Άρσεναλ επέλεξε να το κάνει με τον δανεισμό του Κιμ Κάλστρομ πέρυσι. Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά ίσως υπάρχουν σχετικές πληροφορίες σε ένα deal που οι άνθρωποι εκτός συλλόγου δεν γνωρίζουν

Αναζητάς παίκτες που έχουν διάρκεια και εξαρτάται από σένα να δώσεις στον προπονητή αξιολόγηση για το που βρίσκονται σε φυσική κατάσταση και τι επιπλέον δουλειά θα χρειαστούν για να βρεθούν στο 100% της κατάστασής τους. Ο σύλλογος θα χρησιμοποιήσει τα δικά του τεστ για αυτό. Τα πάντα, από τα ποσοστά λίπους μέχρι το VO2 τεστ (σ.σ μέτρηση του μέγιστου οξυγόνου που καταναλώνεται κατά την άσκηση) μπορούν να δείξουν που βρίσκεται ο παίκτης και πόσο απέχει από το να ξεκινήσει βασικός


Μερικοί σύλλογοι κάνουν εξετάσεις όρασης, ακοής και δοντιών. Για παράδειγμα, την περίοδο που ήμουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δουλέψαμε με τον καθηγητή Γκάιλ Στίβενσον (Καθηγητής όρασης στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ), δουλεύοντας σε πολλούς τομείς του αθλητισμού, της άσκησης και της όρασης.

Επίσης στείλαμε παίκτες στον οδοντίατρο για τσεκ-απ, για να εμποδίσουμε προβλήματα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και τα εμβιομηχανικά ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν.

Το σκελετικό εύρος της κίνησης του παίκτη - οι αρθρώσεις, οι βασικοί μύες, η φυσική κατάσταση και άλλα αδύνατα σημεία - θα αξιολογηθούν. Εγώ θέλω κυρίως να ελέγχω τη λεκάνη, καθώς είναι περιοχή -κλειδί τόσο για την πάνω, όσο και για την κάτω σωματική κινητικότητα. Η θέση του παίκτη επίσης θα επηρεάσει τα ιατρικά. Για παράδειγμα, οι τερματοφύλακες θα ελεγχθούν στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς και φυσικά τα χέρια. Αν κάτι χρειαστεί επιπλέον έλεγχο θα κλείσουμε μαγνητική και θα την αξιολογήσουμε.

Δεν περνούν ιατρικά μόνο οι παίκτες που αποκτούμε. Οι ποδοσφαιριστές των ακαδημιών μας θα αξιολογηθούν όταν ανέβουν στην πρώτη ομάδα, ώστε να δούμε την εξέλιξή τους. Οι δανεικοί επίσης θα περάσουν ιατρικά τεστ. Μερικοί δανεικοί που θα γίνουν μόνιμες μεταγραφές, συχνά αναφέρουν ως βασικό παράγοντα της μετακίνησής τους την φροντίδα που είχαν από το σύλλογο κατά το διάστημα του δανεισμού τους. Οπότε ένας λεπτομερής, επαγγελματικός έλεγχος σε έναν δανεικό διαβεβαιώνει ότι ο σύλλογος παίρνει έναν υγιή παίκτη, αλλά επίσης μπορεί να εντυπωσιάσει τον ποδοσφαιριστή ώστε να σκεφτεί τη μεταγραφή του στη συνέχεια.

Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αποτύχουν στα ιατρικά σε αρκετές περιπτώσεις. Μερικές φορές βλέπουμε τα αποτελέσματα και σκεφτόμαστε "Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα βγάλουν 40 παιχνίδια και αυτή τη στιγμή δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο". Ωστόσο η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί και θα συνεχίσουμε τη δουλειά με τον παίκτη και τους εκπροσώπους του για να τους βοηθήσουμε. Στο τέλος, οι ανάγκες του συλλόγου, η δύναμη του ρόστερ, το τάιμινγκ που ο παίκτης πρέπει να φτάσει στο 100% ή να ξεπεράσει έναν τραυματισμό, καθορίζουν τα πράγματα. Οπότε, μπορεί να κοπούν από ένα σύλλογο και να γίνουν δεκτοί από άλλον».


Τα τεστ

Τεστ 1: Καρδιά και υγεία

Το ιατρικό επιτελείο κάνει ελέγχους στην καρδιά με ηλεκτροκαρδιογράφο και υπέρηχους και δίνει ερωτηματολόγιο για το ιστορικό. Ίσως γίνουν και εξετάσεις αίματος και έλεγχος φυσικής κατάστασης. Ο γιατρός του συλλόγου μπορεί να συμπεριλάβει τεστ ούρων για να εντοπίσει πρωτεϊνες και κετόνες που δείχνουν προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης.

Τεστ 2: Μυοσκελετική σταθερότητα

Το ιατρικό τιμ εξετάζει εις βάθος τα πιθανά αδύνατα σημεία όπως η χαμηλή οσφυϊκή περιοχή στη μέση και την πυελική περιοχή. Μέρη από όπου μπορούν να ξεκινήσουν προβλήματα στους οπίσθιους μηριαίους και τους προσαγωγούς. Μπορούν να κοιτάξουν για δυσλειτουργίες ή μυϊκά προβλήματα όταν εκτελούνται απλές κινήσεις.

Τεστ 3: Ισοκινητικά ζητήματα

Με το να επικεντρωθούν στους μύες και τις κινήσεις, οι γιατροί μπορούν να καταλάβουν πράγματα για τις αναλογίες ανάμεσα στα δύο μυϊκά γκρουπ και να εντοπίσουν αδυναμίες που ίσως δείχνουν προδιάθεση σε τραυματισμούς, ή έχουν δημιουργηθεί μετατραυματικά. Οι κάμψεις στο γόνατο και οι εκτάσεις είναι μερικές από τις κινήσεις που χρησιμοποιούνται.

Τεστ 4: Σάρωση

Σε περίπτωση ιστορικού προβλημάτων, το ιατρικό τιμ έχει σε ετοιμότητα το νοσοκομείο για μαγνητική ή υπέρηχο. Οι σαρώσεις μπορούν να αξιολογήσουν την πλειοψηφία των μυών και των αρθρώσεων στον σκελετό του ανθρώπου.

Τεστ 5: Ποσοστό λίπους

Οι σύλλογοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές βιοηλεκτρικής τεχνολογίας - στέλνεται ηλεκτρικό σήμα στο σώμα για να μετρηθούν οι άπαχοι ιστοί και το λίπος. Στους περισσότερους επαγγελματίες παίκτες το ποσοστό αναμένεται να είναι περίπου στο 10%. Οι "δαγκάνες" μέτρησης χρησιμοποιούνται ακόμα σε πολλές περιπτώσεις για αξιοπιστία.

Τεστ 6: Εργομετρικά

Μέτρηση της ταχύτητας του παίκτη σε συγκεκριμένη απόσταση. 

Δείτε κι εδώ
loading...Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...