#

Η λογοκρισία στο διαδίκτυο, μέρα με την μέρα (κυριολεκτικά) αυξάνεται και αυτό μπορεί να το βεβαιώσει ένας οποιοσδήποτε bloger η δημοσιογράφος που αντλεί πληροφορίες καθημερινά σε αυτό.

 Το διαδίκτυο, κάποιοι έχουν σκοπό να το κάνουν ένα εμπορικό κέντρο, με πρόσβαση επί πληρωμή και κυρίως με ρατσισμό, αλλού επιτρέποντας την είσοδο και αλλού όχι. Ήδη, όπως έχουμε δει, οι πιέσεις για τον έλεγχο του και τις απαγορεύσεις αυξάνονται απελπιστικά, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες, οι οποίες έχουν βάλει συρματοπλέγματα στα όρια του δικού τους δικτυακού χώρου, καταφέρνοντας σε μεγάλο βαθμό να το έχουν υπό έλεγχο. Όμως σε έναν χώρο, όπου αυτοί που κυριαρχούν είναι οι χρήστες και ανάμεσα τους άνθρωποι έμπειροι (ξέρετε, αυτοί οι"κακοί" hackers) και που από την φύση του είναι άναρχος, πάντα υπαρχουν διέξοδοι για την "άλλη πλευρά".
Το θέμα μας είναι οι διάφορες κλειδωμένες ιστοσελίδες, οι οποίες την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, όπου για λόγους (λέει) πνευματικών δικαιωμάτων και άλλων τέτοιων, σε άλλες χώρες επιτρέπεται και σε άλλες όχι.
Εμείς όμως, ως ελεύθεροι άνθρωποι και με αναρχικά μυαλά, αρνούμαστε τον κάθε περιορισμό, δεν αναγνωρίζουμε σύνορα και πιστεύουμε στον παγκόσμιο διαμοιρασμό και κοινή σύμπλευση όλων των ανθρώπων και των πλασμάτων του πλανήτη, πέρα από κάθε όριο η απαγόρευση. Άλλωστε εδώ, στο διαδίκτυο, είναι ο δικός μας χώρος, το δικό μας "έδαφος" και αρνούμαστε να δεχθούμε τον όποιο νόμο και περιορισμό. Εδώ, η λέξη που ξέρουμε καλά (και που θα έπρεπε να είχαμε και ως αυτοσκοπό στην υπόλοιπη καθημερινότητα), είναι η Ανυπακοή.
Και δεν θέλουμε να έχουμε απαγόρευση πρόσβασης πουθενά. Έχουν γίνει αρκετά άρθρα στο osrena για αυτό το θέμα και με καλές λεπτομέρειες και how-to, από εμπειρότερους από εμένα συντάκτες, για το πως μπορείτε να έχετε ανωνυμία, μα και ελεύθερη πρόσβαση παντού.
Η δική μου όμως αρθογράφηση, απευθύνεται στους λιγότερο έμπειρους και σε όσους θέλουν απλά να προσπελάσουν κάποιες ιστοσελίδες με περιεχόμενο της αρεσκείας τους, το οποίο ωστόσο στην χώρα που βρίσκονται είναι απαγορευμένο (και στην ελλάδα υπάρχουν πολλές τέτοιες μη προσπελάσιμες ιστοσελίδες).
Κάποιος θα σκεφτόταν ως λύση το Tor, μα από την μια είναι καπως αργό, από την άλλη δεν συνιστάται να το χρησιμοποιείτε συνεχώς και επί ώρες, καθώς αυτό δημιουργεί εντελώς αντίθετα αποτελέσματα (σχετικά με την όποια ανωνυμία επιδιώκεται και προσφέρει).
Άλλωστε, αν το ζητούμενο είναι η πρόσβαση σε κάποιες σελιδες με multimedia περιεχόμενο, οι οποίες λόγω περιορισμών απαγορεύονται στο μέρος που βρισκόσαστε, δεν είναι ανάγκη για κάτι τόσο βαρύ, καθώς πλέον υπαρχουν πιο απλές και χρηστικές λύσεις.
Έχουμε δώσει, κάποιες καλές τέτοιες σε προηγούμενο άρθρο (δείτε το), όπου αυτό μπορεί να γίνει με κάποια addon (πρόσθετα) στους browser μας.
Μια ακόμα πολύ αξιόλογη πρόταση, η οποία φαίνεται να είναι ακόμα πιο ελαφριά συγκριτικά με άλλες και πολύ εύχρηστη, είναι το Hola.
Πρόκειται για ένα addon που είναι διαθέσιμο για Firefox, Chrome και Chromium browsers, καθώς και ως app για Android και iOS, ενώ ακόμα διατίθεται και ως desktop εφαρμογή για Windows. Βέβαια, μάλλον είναι υπερβολικό ως desktop εφαρμογή και η καλύτερη χρήση του, θα ήταν απλά ως πρόσθετο στον browser σας.
Το Hola είναι ένα peer to peer δίκτυο, βασίζεται δηλαδή, αποκλειστικά και μόνο στους χρήστες και έτσι ως αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα, έχουμε και μια ταχύτερη περιήγηση στο διαδίκτυο. Το Hola επιταχύνει το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των multiple sources, compression, P2P protocols και όπως είναι ευνόητο, όσο περισσότεροι το χρησιμοποιούν, τόσο ταχύτερο γίνεται και το διαδίκτυο. Επιπρόσθετα παρέχει διάφορα επίπεδα της ανωνυμίας που τελικά θα σας επιτρέψει να δείτε οποιοδήποτε περιεχόμενο από οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις εμποδίζουν συγκεκριμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, δεν θα έχουν πλέον αυτόν τον περιορισμό.
Την παρούσα στιγμή το Hola, δίνει αυτή τη δυνατότητα σε ένα πλήθος από χώρες (ανάμεσα τους και η ελλάδα) και πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες από προεπιλογή, ενώ συνεχώς εξελίσσεται μεγαλώνοντας την εμβέλεια του.

Εγκαταστήστε το Hola, στον browser και στα smartphone σας και αμέσως μετά, θα δούμε τι ακριβώς κάνει και πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:
INSTALL ΕΔΩ


Η χρήση του, ως πρόσθετο, είναι υπερβολικά απλή και η εγκατάσταση του, όπως ένα οποιοδήποτε πρόσθετο (στο παράδειγμα μας, είναι στον Firefox):

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του, θα σας βγάλει ένα εικονίδιο, στην εργαλειοθήκη του browser σας:

Με ένα κλικ, μπορείτε να το ενεργοποιείτε η απενεργοποιείτε, ενώ με κλικ στην επιλογή για τις ιστοσελίδες που έχει, θα σας δώσει μια λίστα με τα δημοφιλή sites, με multimedia περιεχόμενο τα οποία και έχουν περιορισμούς, κυρίως εκτός των ΗΠΑ:
http://osarena.net/sites/default/files/old-wp/2013/03/hola2.png
Επιλέγοντας ένα από αυτά, θα μεταβείτε στην σελίδα του και θα έχετε άπλετη πρόσβαση, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό:

Το ίδιο ακριβώς πανεύκολη, είναι και η χρήση από τα smartphones σας, με ένα-δυο tap:

Με απλά λόγια το Hola, είναι μια θαυμάσια επιλογή για αυτή την δουλειά και αν όχι η απλούστερη από τις πιο απλές που υπαρχουν, ενώ σημαντικό το πλεονέκτημα του τρόπου λειτουργίας μα και της απήχησης που έχει, σαν αποτέλεσμα να προσφέρει πρόσβαση με πάρα (μα πάρα) πολύ καλές ταχύτητες.
Να προσθέσω ενημερωτικά πως η desktop εφαρμογή των windows, στην ουσία είναι χρήσιμη για τους μη χρησιμοποιούντες Firefox η Chrome/ium, ενώ κάποιοι λένε πως μπορεί να τρέξει σε Linux και OSX, μέσω του Wine (δεν έχω άποψη), μα σίγουρα πιο βολικό είναι σαν extension και βέβαια σαν app στα smartphones (είναι πολύ μικρό και ελαφρύ, χωρίς να τρώει πολύ μνήμη και να καταναλώνει μπαταρία).




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Δείτε κι εδώ

loading...